Cultuur & Media
PowNed

Danslegende Alexandra Radius reageert op commotie rond biografie Igone de Jongh

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Danslegende Alexandra Radius reageert op commotie rond biografie Igone de Jongh

Sterballerina Igone de Jongh haalt in haar onlangs verschenen biografie hard uit naar Het Nationale Ballet. Met name directeur Ted Brandsen krijgt een hoop kritiek. Balletlegende Alexandra Radius reageert op de commotie: "Ik begrijp niet dat Igone met dit verhaal naar buiten is gekomen", zegt ze in Goed Ingelichte Kring. "Het Nationale Ballet is geen wespennest."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na 24 jaar als eerste soliste van Het Nationale Ballet nam Igone de Jongh vorig jaar afscheid van het dansgezelschap. Waarom maakte ze haar zilveren jubileum niet vol, vroegen sommigen zich destijds af. In 'Igone – de biografie', geschreven door Marcel Langedijk, lezen we waarom.

In het boek beschrijft De Jongh dat ze doodongelukkig en bijna overspannen was. 'Koude kikker' Brandsen had geen aandacht voor haar fysieke en mentale gesteldheid. Ook gaf hij haar steeds minder hoofdrollen en vond haar niet geschikt als balletmeester of coach bij het gezelschap. Woedend nam De Jongh, na 24 jaar trouwe dienst, afscheid.

Geen plek

"Ze is rancuneus", reageert oud-ballerina Alexandra Radius. De Jongh schept in haar boek de indruk dat ze wreed is weggebonjourd, maar dat klopt niet; volgens Radius heeft de ballerina ‘alle kansen gekregen’.

Radius: "Ze wilde balletmeester worden, maar daar was nu geen plaats voor. Ted heeft haar wel aangeboden om als balletmeester aan de academie van Het Nationale Ballet les te geven. Via deze weg kun je uiteindelijk doorstormen.” Mits er plaats is, benadrukt Radius. "Je kunt niet van iedere danser die ophoudt een leraar maken."

Jammer

"Ted heeft niet gezegd dat ze moet opstappen, ze is zelf gestopt", vervolgt Radius. Ze betreurt het dat De Jongh met dit verhaal naar buiten is gekomen. "Dat is gewoon niet goed voor de danswereld." Ook vindt ze het jammer dat De Jongh niet de 25 jaar heeft volgemaakt. "Ze had nog zoveel mooie balletten kunnen dansen, die ze nog zo goed doet, waarom stapte ze op?"

Danslegende Alexandra Radius reageert op commotie rond biografie van Igone de Jongh

Goed Ingelichte Kring

Elke laatste zaterdag van de maand luister je tussen 15.00 en 16.00 uur naar Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1. In dit programma, gepresenteerd door Chazia Mourali, geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Ster advertentie
Ster advertentie