Cultuur & Media
KRO-NCRV

Welke Nederlandse boeken neem jij mee naar een onbewoond eiland?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Welke Nederlandse boeken neem jij mee naar een onbewoond eiland?

Welke boeken doen er écht toe en behoren tot de klassiekers van de Nederlandse literatuur? Dat is de vraag die gesteld wordt in een nieuwe enquête die is uitgeschreven door eigenlijk álle instellingen die zich met de Nederlandse taal en literatuur bezighouden. Martijn Nicolaas van de Taalunie vertelde erover bij De Taalstaat.

In Nederland hebben we geen vastgestelde canon van de literatuur, maar in 2002 is er wel een lijst opgesteld naar aanleiding van een enquête onder leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Nu, 20 jaar later, wordt deze lijst vernieuwd.

Volgens Nicolaas is de huidige lijst samengesteld door een groep Neerlandici, maar is het de bedoelingen dat de nieuwe versie veel breder gedragen wordt. Daarom mag iedereen uit het Nederlandse taalgebied meedoen, dus ook mensen uit Vlaanderen, Suriname en het Caribisch gebied.

Iedereen kan meepraten

Ook zijn er geen randvoorwaarden, zegt Nicolaas. "Er mogen ook moderne boeken of jeugdliteratuur op. We willen juist openheid betrachten en de deuren openzetten voor iedereen om mee te praten. Het gaat over de vraag welk literair erfgoed jij mee zou nemen naar een onbewoond eiland of beter: naar de toekomst." Volgens Nicolaas is het niet de bedoeling om tot een officiële canon van de Nederlandse literatuur te komen. "De lijst moet dienen als inspiratie."

Wil jij ook meepraten over de belangrijkste boeken van Nederland? Ga dan naar Canonenquête 2022. De lijst wordt gepresenteerd in de Week van het Nederlands die van start gaat op 1 oktober 2022.

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie