Cultuur & Media
VPRO

'Pubers om half negen ‘s ochtends een toets laten maken is discriminerend'

foto: Kim Krijnen
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pubers om half negen ‘s ochtends een toets laten maken is discriminerend'

Nelleke Koop maakte de documentaire 'Tegen de tijd' over slaapproblemen in Nederland. Ze volgt daarin vier mensen die kampen met de diagnose verstoord slaapritme. In Nooit Meer Slapen sprak Koop over ons biologisch ritme en waarom een slaapprobleem vaak niet wordt herkend.

Nelleke Koop (filmmaker) - Nooit meer slapen

Slaapproblemen

"Het schijnt dat één op de vijf Nederlanders last heeft van slaapproblemen." Geeft Koop aan. Echter is het vaak geen losstaande diagnose maar kampen mensen met verschillende andere problemen, zoals een depressie. In de documentaire volgt Kamp vier mensen met de diagnose verstoord slaapritme, dit betekent dat je biologische klok kapot is. Ze verblijven in een slaapcentrum waar ze een zogenaamde reset krijgen.

Koop vertelt dat het erg moeilijk is om hulp te krijgen voor je slaapproblemen. "Het duurt lang voordat je beseft dat je hulp kan krijgen en dan is het ook nog lastig om te weten waar je terecht kan." Ze vertelt dat veel huisartsen en docenten niet op de hoogte zijn van het probleem en het dus niet herkennen.

Biologische klok

Tijdens haar onderzoek leerde Koop dat je lichaam een secure klok is die op zijn eigen ritme werkt. "Je lichaam is aangesloten op de zon opkomst en ondergang: het is een cyclus van vierentwintig uur waar de mens uit en aan gaat." De biologische klok is een klein orgaan tussen je ogen. Wanneer er licht op het orgaan valt, weet je lichaam dat het ochtend is. "Echter lijken wij nu altijd aan te staan en houden we geen rekening met ons biologisch lichaamsritme," geeft Koop aan.

Ieder zijn eigen ritme

Koop vertelt dat ieder mens een ochtend of avond mens is. "Iedereen heeft zijn eigen ritme, dat ritme verandert gedurende je leven. Naarmate je puber wordt verander je steeds meer in een avondmens. Dat is gewoon je biologie." Koop legt uit dat er op middelbare scholen onderzoek wordt gedaan wat er zou gebeuren als je toetsen afneemt in de middag. Het bleek dat het gemiddelde cijfer een stuk hoger uitviel dan wanneer de toetsen in de ochtend werden afgenomen. "Eigenlijk discrimineer je jongeren door ze ’s ochtends om half negen een proefwerk te laten maken. Ze worden vaak gezien als lui, maar hun lichaam is nou eenmaal ingesteld dat ze later willen gaan slapen."

Tijd als keuze

"Wij hebben een keuze hoe we met onze tijd omgaan," vindt Koop. Ze licht toe dat de klok in feite een bedachte tijd is, een afspraak. "Net zoals we werken van negen tot vijf, het is een mechanisme wat we ook anders zouden kunnen gebruiken. Misschien komt dat voor sommige mensen veel beter uit." Ook geeft ze aan dat we steeds sneller en efficiënter met onze tijd om willen gaan. "Terwijl de belangrijke dingen, zoals liefde en voor elkaar zorgen, niet met efficiëntie zijn te meten. Daar moet je juist de tijd voor nemen."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie