Cultuur & Media
KRO-NCRV

Dirk Hol maakte de beste politieke foto van het jaar

foto: Dirk Holfoto: Dirk Hol
  1. Nieuwschevron right
  2. Dirk Hol maakte de beste politieke foto van het jaar

Dirk Hol heeft de PrinsjesFotoPrijs voor beste politieke foto van het jaar gewonnen. Hol legde het moment vast waarop toenmalig minister van Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) in elkaar zakt achter het spreekgestoelte in de Tweede Kamer aan het begin van deze coronacrisis.

"Jesse Klaver riep: 'de minister'. Daardoor verscherpte ik", vertelt Hol. "Ik zag minister Bruins naar benden gaan en weer naar boven gehaald worden door minister Koolmees. Dan komt Hoekstra erbij en de bode met water."

Hol vertelt dat dat hij op de publieke tribune zat. Alleen vanaf daar mocht hij fotograferen. "Om dan een goede hoek te hebben, ga je zo laag mogelijk. Als je op de grond gaat liggen, kun je net onder de balustrade door fotograferen." Op het moment dat minister Bruins even onwel wordt, is Hol nog onderweg naar de grond. "Het moest dus heel snel. De eerste was niet scherp. Daarna had ik ‘m goed."

De jury van de PrinsjesFotoPrijs roemt Hol voor zijn uitstekende timing: "De foto toont goed de dramatiek van het moment."

Emotionele foto

Fotograaf en voormalig Zilveren Camera-winnaar Martijn Beekman snapt de keuze van de jury wel. "De foto zegt alles over de manier waarop we de laatste jaren naar politiek kijken. Er is meer emotie. Dit is ook een emotionele foto, een rot foto." Volgens Beekman werden dergelijke beelden in de jaren negentig niet zo snel gepubliceerd. Zelf stopte hij vier jaar geleden met fotograferen rond het Binnenhof.

De foto en de andere genomineerden laten volgens Beekman ook zien dat er weinig anders meer mogelijk is dan rondom persmomenten fotograferen. "Je ziet geen overleg meer in kamertjes of ministers die eenzaam door een gangetje lopen. Politieke fotografie is voor mij laten zien wat je niet op televisie ziet." Dat gaat nu lastiger omdat politici steeds zelfbewuster zijn geworden en zelf willen regisseren hoe ze afgebeeld worden, zegt Beekman. "En iedereen heeft altijd een camera bij met telefoons op zak. Dat maakt politici heel bewust van hun voorkomen."

Beekman weet hoe lastig het is om een goede foto in de Tweede Kamer te maken. "Het licht is daar gewoon niet goed." Ook kunnen fotografen zich nog maar beperkt rondbewegen, vertelt Beekman.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie