Cultuur & Media
AVROTROS

QMusic-dj Joost Swinkels maakt ontroerende podcast over zijn vader

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. QMusic-dj Joost Swinkels maakt ontroerende podcast over zijn vader

In zijn zoektocht naar videobeelden en geluidsopnames van zijn overleden vader doet Q-Music-dj Joost Swinkels een bijzondere vondst. "Ik zocht eigenlijk een ander fragment, maar kwam ineens een opname tegen waarin mijn vader zegt: lieve Joost, ik heb vorige week maandag te horen gekregen dat ik niet meer beter wordt." Joost vertelt over de podcastreeks Liefs, papa Piet, in VINK, waarin hij erachter wil komen wie zijn vader was.

#182 - Liefs, papa Piet - Achterwerk - Veldheren - VINK: De podcastgids van Nederland

Joost Swinkels is dj bij Q-Music en vertelt in VINK over de podcastserie die hij maakte. Ook Elja Looijestijn schuift aan, zij maakt voor de VPRO Gids de podcast 'Achterwerk', waarin ze kinderen die brieven schreven voor de rubriek 'Achterwerk' in de VPRO Gids, bezoekt om te kijken hoe het hen vergaat.

Herinneringen aan vader

Joost was vijf toen zijn vader aan leukemie overleed. "Je weet best weinig, eigenlijk te weinig, over je vader. Daarover gaat het in de podcast: hoe werken herinneringen, zit er iets in mijn hoofd waar ik nog bij kan?"

De QMusic-dj loopt al langer rond met het idee een podcast te maken over zijn vader. "Eigenlijk al sinds 2017, 2018, toen mijn oma stierf en mijn moeder zei: daarmee is niet alleen oma dood, maar zijn ook de verhalen over je vader als kind er niet meer. Dat heb ik altijd onthouden. Ik dacht: als zijn broers en zussen overlijden dan sterven ook de verhalen over hem. Dus wilde ik ze spreken, mét microfoon onder de neus." Dat resulteerde in de podcast Liefs, papa Piet, waarin ook fragmenten van vader Piet zelf te horen zijn.

#182 - Liefs, papa Piet - Achterwerk - Veldheren - VINK: De podcastgids van Nederland

Ster advertentie
Ster advertentie