Cultuur & Media
VPRO

Boekentips van Pieter van der Wielen: over verliezen, intriges en levenslessen

foto: ANP (Bewerking: NPO Radio 1)foto: ANP (Bewerking: NPO Radio 1)
  1. Nieuwschevron right
  2. Boekentips van Pieter van der Wielen: over verliezen, intriges en levenslessen

Presentator Pieter van der Wielen kan niet wachten tot hij zich kan verdiepen in een goed boek. Hij leest het liefst over geschiedenis of romans. Deze drie gaan sowieso mee naar zijn vakantiebestemming in Frankrijk.

1. Shattered - Inside Hillary Clinton's Doomed Campaign

''Aan de rand van het zwembad ga ik lekker mijmeren over de nederlaag van Hillary Clinton. Iedereen had het tijdens de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen over de opkomst van Donald Trump. Maar eigenlijk was het de ondergang van Clinton. Ze had gewoon moeten winnen. Dit boek geeft een goed beschreven kijkje in haar falende campagne'', aldus Van der Wielen.

Shattered - Inside Hillary Clinton's Doomed Campaign | Jonathan Allen en Amie Parnes | Random House Usa Inc

2. De Toverberg - Thomas Mann

"Iedereen zegt dat dit boek zijn of haar leven veranderd heeft. Nu is het mijn beurt om het te lezen. En dat ga ik met veel interesse doen", zegt Van der Wielen. In deze geraffineerde ontwikkelingsroman bezoekt de jonge Duitser Hans Castorp zijn neef in het sanatorium in het Zwitserse Davos. Betoverd door de verleidelijke, zieke Clawdia Chauchat blijft hij er echter geen drie weken maar zeven jaar. In de hermetische wereld van de Toverberg maakt Castorp een leerproces door, zijn inwijding in het leven.

De Toverberg | Thomas Mann | De Arbeiderspers

3. Scheffer - Renan - Psichari - een Franse cultuur- en familiegeschiedenis, 1815-1914De negentiende eeuw kende veel dramatische gebeurtenissen. Grote veranderingen werden ingeluid door vorsten en politici als Karel X, Napoleon III, Clemenceau en Gambetta, maar voor de overgrote meerderheid van de bevolking bleef veel hetzelfde. Terwijl zij in kleine dorpen en gehuchten bleven wonen en ploeterden op het land, bloeide het culturele leven in de steden. In het brandpunt daarvan stonden drie families - Scheffer, Renan en Psichari -, die met elkaar verstrengeld waren door huwelijken en familiebanden. Van der Wielen is er nieuwsgierig naar, te meer omdat dit boek meerdere keren lovend werd gerecenseerd.

Scheffer - Renan - Psichari - een Franse cultuur- en familiegeschiedenis, 1815-1914 | H.L. Wesseling | Prometheus

Ster advertentie
Ster advertentie