Cultuur & Media
NTR

Dinand Woesthoff: 'Muziek in mijn contact met god'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dinand Woesthoff: 'Muziek in mijn contact met god'

Zanger Dinand Woesthoff komt, na een lange stilte, met zijn nieuwe soloalbum 'Luck of Birth'. In 2014 stopte de succesvolle band Kane die hij samen met gitarist Dennis van Leeuwen in 1998 oprichtte. "Het jongensboek was verteld."

De muziek uit het hoofd krijgen

De eerste aanzet van dit album is ontstaan in zijn huis op Ibiza, waar nog een Spaanse gitaar stond. In 2015 was hij daar naar toe gegaan, om achttien nummers waar hij mee liep "uit mijn hoofd te krijgen."

Dinand: "Ik had die gitaar ooit gekocht en ik kan best aardig gitaar spelen, maar toen ik er mee thuis kwam en er op ging spelen klonk het voor geen meter en dat bleef ook zo. Ik ben teruggegaan naar de winkel waar ik hem kocht, die is van een goeie vriend van me. Ik zei, die gitaar joh, ik kan helemaal niet zo spelen eigenlijk. Hij zei me dat ik hem gewoon moest bewaren. Toen heb ik hem naar Ibiza gebracht en daar heb ik hem wel vier jaar in zijn kist laten liggen.

Dus toen ik naar Spanje ging om die nummers op te nemen, dacht ik, ik hoef niets mee te nemen, ik heb die gitaar daar nog liggen, ik doe het daar mee. Het is toch niet zo belangrijk, want het gaat er alleen maar om die info uit mijn hoofd te krijgen. Ik ben op die gitaar gaan spelen, hij was bijna tweeëneenhalve toon gezakt. Dat heb ik gewoon zo gelaten. Mijn spel ging kloppen met wat daar moest gebeuren. Tachtig procent van die opnames staat op dit album. Dat had ik nooit verwacht."

Stoppen met Kane

"In 2014 hebben we bekend gemaakt dat we gingen stoppen met Kane, dat was toen al na een sabbatical, dus we hebben ruim de tijd genomen om die beslissing te nemen. Ik heb mezelf toen afgesloten. Ik wist, ik moet er nu ook echt mee stoppen om mezelf los te maken en te herijken.

Het jongensboek was verteld. We hebben een fantastische rit kunnen maken met Kane. Wat ik het meest bijzondere ervan vind, is de connectie die je van ziel naar ziel kunt maken en dat die zo diep mocht gaan naar aanleiding van muziek.

Na het uitkomen van ons laatste album in 2012 was het voor mij eigenlijk al klaar. Voor mij gaat het echt over het vinden van muziek, dat is voor mij het allerbelangrijkste. Dat is het moment waarop je eigenlijk in contact komt met 'whatever higher being there is'."

'Muziek is echt mijn contact met god'

"Muziek is echt mijn contact met god. In die zin ben ik wel religieus. Ik ben religieus als in de religie 2.0. Dat is dat er uiteindelijk een soort verlichting zal moeten komen voor ons om ons te laten zien dat we allemaal heel bijzonder zijn. Dat we allemaal onze eigen manier hebben waarop we in contact staan met whatever ons talent is. Als we dat mogen zoeken van kinds af aan en we zijn er op uit om elkaar te stimuleren en te inspireren, dan zijn we volgens mij in staat om in contact te komen met wat de bedoeling is van ons zijn hier. Anders zou ik het niet zo goed meer weten wat we hier doen eigenlijk.”

"Het was heel dubbel toen Kane ophield. Aan de ene kant gaf het veel vrijheid, om niet meer verantwoordelijk te zijn voor zo'n heel apparaat. Kane was groot. Maar aan de andere kant voelde ik dat die uitlaatklep verviel en kwam ik als het ware in een soort depressie terecht." De zanger moest een nieuwe weg vinden. "Het moet ook knarsen en piepen voordat je jezelf weer hebt ontpopt in een nieuwe versie van jezelf.”

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie