Cultuur & Media
VPRO

Jouman Fattal: 'Iedereen heeft een innerlijke baviaan'

foto: Bart Grietensfoto: Bart Grietens
  1. Nieuwschevron right
  2. Jouman Fattal: 'Iedereen heeft een innerlijke baviaan'

Jouman Fattal, te zien in series als Koppensnellers, Flikken Maastricht en Anne+, wilde als tiener forensisch psycholoog worden, binnenhuisarchitect, of misschien zelfs mensenrechtenadvocaat. Maar uiteindelijk rolde ze de wereld van kunst en cultuur in en werd ze actrice.

In Nooit Meer Slapen spreekt de actrice met Pieter van der Wielen.

{podcast audio="125982" caption="Actrice Jouman Fattal: " }

Een studie naar de mens

Acteren ziet ze als een studie naar de mens. "Ik noem acteren altijd de grootste daad van empathie. Want zonder oordeel te hebben, probeer je je echt in een ander mens te verplaatsen, tot in zijn botten."

Maar wat nu als je iemand moet spelen die compleet anders naar de wereld kijkt dan jijzelf? "Ik denk dat je niet per se ééns hoeft te zijn met de rol die je speelt, maar alle oordelen daarover neem je niet mee de vloer op."

Ze vindt het belangrijk om haar persoonlijke privéleven niet te vermengen met het personage wat ze voor een voorstelling, film of serie wilt worden.

"Je moet je oordeel over jezelf even aan de kant zetten als je toneel speelt: lelijk zijn en fouten durven maken. Want een mens is ook lelijk en fout, soms. Het kan niet dat je tijdens het spelen een censuur over jezelf heen gooit."

Quote

In het vertellen van verhalen zie ik echt het belang

Jouman Fattal, actrice

Je ego als een baviaan

Acteren is natuurlijk een beetje een gek beroep: je probeert vooral níét jezelf mee te nemen in een rol. Maar vervolgens krijg je (hopelijk) wel complimenten en applaus. Jouman Fattal: "Er zit een enorm ego aspect aan het acteren. Want waarom zou je in godsnaam willen dat er zoveel mensen naar je komen kijken? Het is heel paradoxaal eigenlijk."

Het is belangrijk om te blijven focussen op het vertellen van een verhaal volgens de actrice. Want als je dat niet doet, dan komt je innerlijke baviaan naar boven. "Ik zie mijn ego altijd voor me als een hele grote baviaan met een dikke kont die altijd gezien wil worden. Als mensen veren in je reet steken, moet je ook dat dus los kunnen laten."

Actrice Jouman Fattal in Nooit Meer Slapen vertelt over het ego als een baviaan.

Video niet beschikbaar

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie