Cultuur & Media
BNNVARA

Dit zijn de beste speeches van maart

foto: CNN Politicsfoto: CNN Politics
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de beste speeches van maart

Wat was deze maand de beste speech? Dat bespreken Jurjen van den Bergh van campagnebureau De Goede Zaak, en Huib Hudig, speechcoach bij Speak to Inspire, in De Nieuws BV.

3. De comeback speech van de Braziliaanse oud-president Lula da Silva

{youtube url="https://youtu.be/TkfdbpCYvHU?t=24" start="false"}

Het hooggerechtshof zette een streep door de corruptiezaak waarvoor Lula ook een tijd in de gevangenis zat. Dankzij deze uitspraak kan hij zich weer verkiesbaar stellen. De immens populaire socialistische ex-president klom begin deze maand op een podium om te benoemen wat in Brazilië misgaat. Dat is een hele waslijst. Het land is zwaar getroffen door de coronapandemie en de huidige president Bolsonaro. Dagelijks vallen zo'n drieduizend doden en de economie is in vrije val.

Jurjen van den Bergh: "Lula wist ervoor te zorgen dat er een collectief besef was dat het helemaal niet goed ging. Een paar dagen daarna hield Bolsonaro een speech waarin hij alinea voor alinea de kritiek van Lula langsliep, dan weet je dat een speech de agenda gezet heeft."

Ook Huib Hudig was onder de indruk: "Dit was een klassiek staaltje van hoe het moet. In een echt goede speech, zoals dit was, slaagt de spreker erin om iets te belichamen wat er in het publiek omgaat. Lula doet dat met de emotie van de verontwaardiging."

2. Sigrid Kaag speecht tegen vrouwenhaat

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=7Y4W2rAwYBM" start="false"}

Volgens Huib Hudig wist D66-leider Sigrid Kaag zich in de verkiezingen tussen alle andere politieke partijen te onderscheiden, mede dankzij de speech die zij gaf op Internationale Vrouwendag. "Seksisme speelt nog altijd een venijnige permanente rol", aldus Kaag in haar toespraak. "Wie zijn mond open doet krijgt een stortvloed van haat terug, met name van de anonieme toetsenbordridders op Twitter."

De speech zelf werd nauwelijks bekeken. Op Youtube staat de teller nu op 15.000. Maar het effect was er wel. Van den Bergh: "Gek genoeg, en dat hadden ze ook bij D66 niet verwacht, werd vrouwelijk leiderschap een bijna gamechangend thema in de campagne." Van den Bergh wijst op het onderzoek van de Groene Amsterdammer naar haat waarmee vrouwelijke politici te maken krijgen en Rutte die vrouwelijke kabinetsleden niet laat uitpraten. Kaag wist vrouwelijk leiderschap als alternatief te presenteren voor het "kille masculiene leiderschap van Rutte."

Huib Hudig: "De manier waarop ze spreekt, de helderheid waarmee ze haar waarden verdedigt, ze is echt enorm stevig en onkreukbaar. Dat onderscheidt haar van veel andere lijsttrekkers, politici die buigzamer zijn."

1. Amerikaanse vader speecht over transgender dochter

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De beste speech van de maand komt uit Kansas City (VS). Daar besprak het Huis van Afgevaardigden van de staat Missouri een wetsvoorstel dat transgender meiden verbiedt te sporten in meidenteams op school. Brandon Boulware, de vader van een transgender dochter, sprak daar het parlement toe.

"Een bijzondere speech die meer aandacht zou moeten krijgen", vindt Huib Hudig. Boulware, een christelijke Republikein, vertelt in drie minuten een verhaal waarin hij een ingewikkeld thema heel invoelbaar maakt. "Een klassiek staaltje story telling."

Transgender is een onderwerp waar veel mensen in het dagelijks leven niet mee bezig zijn. "I don't get it", krijgt Boulware vaak te horen. Ze begrijpen transgenders niet. Zelf begreep hij het ook lange tijd niet, vertelt hij in zijn toespraak. Zijn dochter, geboren als jongen, moest jongenskleren aan en een kort kapsel. Tot er een moment kwam van bewustwording. Zijn dochter had een verkleedjurk aangetrokken en wilde bij de buren gaan spelen, maar dat mocht ze niet. Of het wel mocht als ze jongenskleren aantrok? "Ik had haar geleerd om te ontkennen wie ze is."

Jurjen van den Bergh ziet in de VS totale politieke polarisatie over thema's als huwelijk en gender. QAnon-afgevaardigden die vinden dat het huwelijk is voorbehouden aan man en vrouw staan lijnrecht tegenover de meest progressieve Democraten. "Zo'n orthodoxe christen brengt het terug tot: wat zie ik bij mijn eigen kind? Wat voel ik? Waar heb ik mijn eigen geloofsartikelen laten leiden tot het in de weg zitten van het geluk van mijn dochter. Dat is de manier waarop je dichter tot elkaar komt in zo'n debat."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie