Naar homepage
Cultuur & Media

Hard toeteren tot spelen als Miles Davis: Saskia Laroo is dol op haar trompet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hard toeteren tot spelen als Miles Davis: Saskia Laroo is dol op haar trompet

Ze kon noten lezen, kreeg per toeval een trompet in haar handen geduwd en dat bleek een gouden duo. Saskia Laroo, de 'Lady Miles Davis of Europe', speelt de sterren van de hemel op haar trompet en is dol op haar instrument. Een naam geeft ze hem nog net niet, "het is maar een stuk metaal", zegt ze in De Nieuws BV.

Haar ouders wilden graag dat Saskia Laroo naar de muziekschool ging omdat zij daar door de Tweede Wereldoorlog nooit de kans voor hadden gekregen. Dus Laroo, zeven jaar oud, pakte de bus naar Purmerend voor blokfluitles. Toen ze bij de plaatselijke fanfare in Den Ilp lucht kregen van de noten leeskunsten van Laroo zagen zij hun kans schoon en werd ze uitgenodigd om mee te doen.

"Maar ik had daar helemaal geen zin in want ik vond het zo vreselijk klinken als ze in dat oude schoolgebouw zaten te oefenen", zegt Laroo. "Dan hoorde je echt zo scheetgeluiden van praa, praa, praa." Kortom, het was niet aan haar besteed. Zij wilde liever blokfluit spelen, of viool, of harp misschien. Maar goed, ook de scheetgeluiden hadden zo zijn charme en zodoende kwam Laroo bij de fanfare terecht, en kreeg ze een trompet in handen geduwd, "dat was toevallig. Ik weet ook niet waarom."

Een stuk metaal

Laroo, inmiddels acht jaar, wist gelijk geluid uit de trompet te persen en kreeg hem mee naar huis om te oefenen. "Na één week kon ik al twee liedjes spelen", vertelt ze trots. "Ik vond het heel leuk omdat je jezelf zo goed kon uitdrukken op dat instrument. Je kunt heel hard toeteren maar je kunt ook heel lieflijk, mooi spelen zoals Miles Davis."

Dol is Laroo zeker, op haar trompet. Maar om het instrument nou een naam te geven, daar gelooft ze niet zo in. "Ik ben wel romantisch aangelegd en heb erover nagedacht, maar het is maar een stuk metaal, weet je wel." Haar trompet is niet een duur exemplaar, want dat alleen op dure trompetten goed kan worden gespeeld is volgens Laroo niet waar: "Deze speelt zo lekker."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meedoen met gitaren

Volgens Laroo is de trompet het moeilijkste instrument om te spelen. Haar trompet heeft bijvoorbeeld maar drie knopjes, maar er zijn ook trompetten zonder knoppen. Dat houdt in dat de muzikant zelf al het werk moet doen en alleen de natuurlijke tonen gemaakt kunnen worden.

Daarnaast kun je een trompet met één hand spelen; dat maakt het allemaal ook niet veel makkelijker, vooral aangezien je de andere hand dan kunt gebruiken voor bijvoorbeeld gitaarpedalen. Dat zorgt voor nog veel meer geluiden en mogelijkheden, waar Laroo dankbaar gebruik van maakt: "Ik kon niet concurreren met de gitaren en forceerde mijn lippen. Maar nu kan ik met van alles meedoen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heimwee naar concerten

"Er zijn mensen die houden van jazz. Maar er zijn ook mensen die houden van hiphop, funk, house: muziek van vandaag. Ik vind al die stijlen leuk", vertelt Laroo. Op haar nieuwe elpee probeert ze al die stijlen te mengen. Daar komt het geluid wat ze creëert met de gitaarpedalen natuurlijk perfect bij van pas.

Van kleine café's Hong Kong tot grote stadions in Brazilië: Laroo wil verschillende optredens herbeleven. "Ik wil overal wel naar terug, je hebt altijd heimwee. Het is zo ontzettend leuk."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie