Naar homepage
Cultuur & Media

Kunnen jongens met een problematische of criminele achtergrond veranderen?

foto: Marina Meijerfoto: Marina Meijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen jongens met een problematische of criminele achtergrond veranderen?

In haar nieuwe documentaire Carrousel laat regisseur Marina Meijer zien hoe jongens met een problematische of criminele achtergrond worden geholpen om op het rechte pad te blijven. In Kunststof vertelt de regisseur over de interactie tussen de jongeren en de begeleiders van het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans.

De Nieuwe Kans

Jonge mannen met een problematische of criminele achtergrond kunnen in het Rotterdamse centrum De Nieuwe Kans weer op weg worden geholpen. "Ze noemen zichzelf een transformatiecentrum. Het centrum gaat heel erg over verandering", vertelt Marina. Ze deed een jaar lang research in het centrum voordat ze überhaupt begon met filmen.

Quote

Het zijn jongens die heel veel hebben meegemaakt

Marina Meijer

Deze opstandige, lichtgeraakte mannen zijn door hun verleden gehard en worstelen om zich aan te passen aan de 'normale samenleving'. "Het zijn jongens die heel veel hebben meegemaakt", zegt Marina. En dus gaat de transformatie gaat niet zonder slag of stoot.

"Voor mij gaat de film over naar jezelf kijken. Maar ook hoe een ander naar jou kijkt." De camera zit dicht op de huid van Tayfun, Nabil en Delgano, in een poging om te begrijpen wat er in hun hoofd omgaat. Ze missen iets, zegt hun begeleider, namelijk het vermogen om te kijken naar hun omgeving en zichzelf.

14 baf1b86d07 Marina Meijer
Regisseur Marina Meijer

Het gevoel nooit goed genoeg te zijn

Hun mentoren moeten ondertussen een enorme hoeveelheid geduld, empathie en doorzettingsvermogen uit de kast halen. Marina: "Toen ik daar rondliep had ik het gevoel, deze jongens willen veranderen, maar hebben het gevoel nooit goed genoeg te zijn. Dat was een gevoel dat ik heel erg herkende, niet alleen in de jongens, maar ook in de begeleiders."

"Zij proberen die jongens te ondersteunen in het proces om te veranderen. Maar omdat het proces zo complex is, hebben die begeleiders ook vaak het gevoel nooit goed genoeg te zijn."

De wereld van centrum De Nieuwe Kans vertelt impliciet ook een groter verhaal over kansenongelijkheid onder jongeren en over de eindeloze inspanningen van verzorgers om jongvolwassenen te helpen andere keuzes te maken. De documentaire Carrousel is maandag 20 april 2020 om 20:30 uur te zien in 2Doc op NPO 2.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie