Cultuur & Media
VPRO

Opgesloten in een museum maakte deze schrijfster haar boek af

foto: Saskia de Coster
  1. Nieuwschevron right
  2. Opgesloten in een museum maakte deze schrijfster haar boek af

De hele maand februari verbleef de Vlaamse schrijfster Saskia de Coster in het KMSKA, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. ’s Nachts sliep ze tussen de oude meesters; overdag schreef ze - onder toeziend oog van museumbezoekers - aan haar nieuwe roman. In Een uur cultuur deed ze wekelijks verslag van haar bevindingen via ingesproken berichten. Luister hier al haar bijdragen en het nagesprek met presentator Teddy Tops.

Bijdrage 1

"Overdag speel ik een kunstwerk, mijn rol 's nachts moet ik nog kiezen." Hoe bereidt De Coster zich voor op de aankomende isolatie, en hoe bevalt de eerste nacht?

Bijdrage 1

Bijdrage 2

"Ik begin alles te tellen en in te delen. 297 stappen naar de toilet, 29 traptreden naar de douche."
Welke rituelen helpen De Coster structuur te vinden, en welke rituelen houden de museumbezoekers erop na?

Bijdrage 2

Bijdrage 3

"Praten wordt overschat, praten maakt niet minder eenzaam." Hoe gaat De Coster om met de sociale isolatie. Iedereen kijkt naar haar, praat met elkaar, of gaat er even voor zitten – en dat is het moment dat De Coster oogcontact zoekt met haar publiek.

Bijdrage 3

Bijdrage 4

Hoe kijkt De Coster eigenlijk naar de kunstwerken waar zij zich iedere dag en nacht tussen begeeft? Ook nadert het einde van haar isolatie: "ik ga het museum moeten verlaten. Het is die paniek die mij doet weglopen, omdat ik wil blijven."

Bijdrage 4

Nagesprek

Hoe kijkt De Coster terug op haar verblijf in het museum? Teddy Tops gaat met haar in gesprek:

Interview fragment Uur Cultuur

Een uur cultuur

Op zaterdag- en zondagochtend is van 06.00 tot 07.00 uur het nieuwe cultuurprogramma Een Uur Cultuur te beluisteren.

Luisteraars horen op zaterdag van Teddy Tops wat zij komende week kunnen zien, luisteren, lezen, proeven en bezoeken. Met de beste muziek, boeken, films, concerten, exposities, theater- en dansvoorstellingen. Highbrow en lowbrow, maar altijd met smaak en overtuiging. Op zondagochtend brengt Eva Koreman samen met een gast spannende, ontroerende en gratis tips op elk mogelijk gebied van cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie