Cultuur & Media
EO

'Vandaag Inside mag terug op tv, mét Johan Derksen, maar hij moet excuses maken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vandaag Inside mag terug op tv, mét Johan Derksen, maar hij moet excuses maken'

Vandaag Inside, het programma dat onlangs stopte omdat Johan Derksen zich terugtrok, mag best weer op de buis, maar Derksens 'excuses' waren nog niet genoeg. Dat zegt Tina Nijkamp, voormalig programmadirecteur van SBS, in Dit is de Dag.

Vandaag Inside weer terug op de buis

Het SBS-programma stopte een paar weken geleden nadat er ophef was ontstaan over een verhaal van Johan Derksen, waarin hij vertelde ooit een vrouw te hebben gepenetreerd met een kaars. Dit verhaal paste hij de dag erna weer aan. Na veel woede en terugtrekkende adverteerders, besloot Derksen er zelf de brui aan te geven. Vandaag werd bekend dat het programma maandag mogelijk alweer terugkeert.

'Hij moet excuses maken'

Nijkamp is blij dat het programma weer terugkomt, al vond ze het verhaal van Derksen 'walgelijk': "Ik zat met verbijstering te kijken." Hij moet dus wel excuses maken, vindt ze. "Hij moet echt zeggen: ik bied mijn excuses aan, aan iedereen die zich gekrenkt heeft gevoeld. Er zijn mensen gekwetst, dus excuses zal hij wel moeten doen."

Columnist Yesim Candan, die in de gewraakte week te gast was bij het programma om Derksen van repliek te dienen, denkt niet dat die excuses gaan komen. Johan Derksen gaf zelf toe een "uitglijer" te hebben gemaakt en dat is zijn manier van zeggen dat hij fout zat, denkt Candan.

'Programma kan door'

Nijkamp denkt dat het programma op de oude voet door kan gaan, ook na de ophef. Wel vindt dat de zender er dichter op moet zitten. "In mijn tijd keken wij alle live-uitzendingen. Als er iets gebeurde, kon je meteen ingrijpen en dat gebeurt nu niet."

Candan denkt dat er wél wat zal veranderen: "Ik denk niet dat ze vanaf maandag nog grapjes over kaarsen gaan maken. Ik hoop dat ze hebben gedacht: we zijn te ver gegaan, ook wij hebben grenzen." In de toekomst is ze bereid weer te gast te zijn in het programma.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie