Cultuur & Media
NTR

Lucky Fonz III: 'Ik kwam teleurgesteld uit de baarmoeder'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lucky Fonz III: 'Ik kwam teleurgesteld uit de baarmoeder'

"Ik ben best wel een doemdenker. Ik denk altijd, het zal wel niets worden, het zal wel niet lukken allemaal. Als dan ook alles mis gaat denk ik, tja zie je. En als iets wel lukt ben ik helemaal door het dolle heen", vertelt singer-songwriter Lucky Fonz III opgewekt in Kunststof.

Lukcy Fonz III zingt in Kunststof Een Prachtige Relatie

"Ik vermoed dat teleurgesteld mijn basisemotie is. Ik kwam teleurgesteld uit de baarmoeder. Alles waar ik doorheen kom zonder totale vernedering beschouw ik als een ongelooflijk succes. Dus ik ben heel goed in mijn zegeningen tellen. Ik kan heel goed tellen, en dan vooral zegeningen."

Complexe zaken vatten in een klein liedje

De complexe zaken vatten in een klein liedje, dat is de specialiteit van Lucky Fonz III. "Dat is wel een ambitie van me. Dat is altijd wat ik interessant heb gevonden aan muziek. Nu ook aan conference. Dat het eigenlijk een heel toegankelijk vorm is waar je over heel complexe zaken kunt praten. Dat vind ik bijzonder."

"Eigenlijk alles wat ik doe is op een bepaalde manier heel ouderwets. Ook de poëtica van mijn muziek is ouderwets, want ik geloof in dingen als melodrama; dat er dramatiek voorkomt uit melodie. Dat is nu al een beetje ouderwets."

Een fragment uit het lied Ik Ben Een Sukkel:

Ergens op ochtend op een doordeweekse dag,
kwam ik tot het inzicht dat de wereld voor me lag,
als een puzzel zonder stukjes als grapje zonder clou,
als een bodemloze grabbelton waarin ik er niet toe doe.

"Dan denk ik dat schrijf ik op want het rijmt. En dan nog een melodietje en dan ben ik er."

Quote

Ik ben altijd in angst dat het weggaat

Lucky Fonz III

"Op de een of andere manier komen alle thema's waar ik altijd mee bezig ben geweest op een automatische manier vanuit het diepst van mijn ziel zo in die losse pols", vertelt de zanger. "Dus als ik er niet over nadenk wat ik schrijf en ik schrijf maar gewoon wat, kom ik er altijd achteraf achter, dat is wat ik wil hebben. Ik begin eigenlijk bij taal, bij het schrijven en dan komt die thematiek op een gegeven moment bovendrijven, die ontsluit zich."

Parade-uitzending met Sander van de Pavert en Lucky Fonz III

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie