Cultuur & Media
KRO-NCRV

Debat Baudet en Jetten: 'Waar ligt de grens?'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat Baudet en Jetten: 'Waar ligt de grens?'

In Nieuwsuur gingen Rob Jetten en Thierry Baudet met elkaar in debat over de rechtsstaat. Hoofdredacteur Joost Oranje kreeg veel reacties van vóór- en tegenstanders. "Wat mij hoog zit, is dat ik ook her en der hoor dat we het debat überhaupt niet mogen voeren of faciliteren."

Volgens hem mag iedereen wat van de kwaliteit van het debat vinden, maar hij noemt de discussie óf dit debat gevoerd had moeten worden 'zorgelijk'. "Zijn we in deze polariserende samenleving niet heel erg aan het doorslaan?"

Het onderwerp van het debat – of rechters te vaak politieke uitspraken doen en de vraag of ze daarmee te veel macht krijgen – is volgens Oranje op alle mogelijke manieren gaande. In de samenleving, in de Tweede Kamer, op de opiniepagina's, er zijn hoorzittingen over er is zelfs een Kamercommissie. "Waar ligt de grens als wij actuele, politieke debatten over voor sommigen pijnlijke onderwerpen simpelweg niet meer voeren?"

Baudet en Jetten

Fractievoorzitters Jetten (D66) en Baudet (FvD) vertegenwoordigen twee uitersten in de discussie. Mede daarom is er gekozen voor een debat. "Activistische rechters doen milieu-activistische uitspraken en gaan daarmee hun boekje te buiten. De rechter ondermijnt zijn eigen positie", aldus Baudet.

Jetten is het op zijn beurt daar niet mee eens. "Je moet geen kritiek hebben op de rechter, je moet betere wetten maken."

Hongarije en Polen

Oranje wijst naar Europese landen als Hongarije en Polen. Daar zijn debatten over de scheiding der machten schaars en staat de rechtstaat al jaren onder druk. "Het is zorgelijk als een debat over onze trias politica niet meer kan."

Meer context

Journalist Klaske Tameling vindt ook dat de discussie gevoerd moet worden, maar heeft nog wel wat af te dingen op de manier waarop. "Ben ik nou als kijker écht wijzer geworden?", vraagt ze zich af. Ze had graag meer duiding, feiten en context gewild.

Het Mediaforum met Klaske Tameling en Marc Chavannes

Ster advertentie
Ster advertentie