Cultuur & Media
VPRO

Radio Cinema: over goede timing in de horrorfilm Us

foto: Universal Picturesfoto: Universal Pictures
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Cinema: over goede timing in de horrorfilm Us

Radio Cinema is dé podcast over film. Deze week praten Pieter van der Wielen en Maartje Willems met filmmaker David-Jan Bronsgeest over Jordan Peele's horrorfilm Us en met priester Antoine Bodar over de Italiaanse Lazzaro Felice van Alice Rohrwacher.

Radio Cinema: 'Us'

Terwijl een familie in Us op vakantie gaat, komen ze in aanraking met vier griezelige wezens die er precies hetzelfde uitzien als hen. Us is een horrorfilm van Jordan Peele, die doorbak met Get Out.

Bronsgeest, die ook werkt aan een horrorfilm in Hollywood, is erg enthousiast over de film: "Heel vet, super entertainment en de humor die er in zit is geweldig." Echt eng vond Bronsgeest de horrorfilm niet: "Er zijn verschillende technieken waarmee je spanning kunt creëren en opwekken. De timing in de film was heel vet, maar niet echt eng. Voor mij was het meer een arthouse popcorn horrorfilm."

Lazzaro Felice (credits: Filmdepot)

Radio Cinema: 'Lazzaro Felice'

De magisch-realistische film Lazzaro Felice gaat over Lazzaro, die opgroeit op het landgoed van een rijke edele familie. Ondanks zijn uitbuiting daar behoudt hij zijn jeugdigheid en onschuld. "Het is een sprookje," aldus Pieter, Maartje en priester Antoine Bodar. Lazzaro Felice speelt met klassieke thema’s van de Italiaanse film tegen een achtergrond van de katholieke kerk.

De film doet Antoine Bodar echter denken aan een ander verhaal. “Ik denk dat de regisseur, Alice Rohrwacher, geïnspireerd is door het verhaal van Franciscus van Assisi. De onschuld van Fransiscus zie je terug in Lazzaro. Beiden staan ze in verbinding met de natuur, kennen ze de dieren, de planten en de kruiden.” Een gelaagde film vol thematiek en verwijzingen dus, kortom: een betoverende film.

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. Elke week gaat Pieter van der Wielen samen met filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Volg Radio Cinema via Nooit Meer Slapen en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie