Cultuur & Media

Hoe een verwaarloosd meisje uitgroeit tot een psychopate

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een verwaarloosd meisje uitgroeit tot een psychopate

[AVROTROS] Islayah's moeder werkt als prostituee wanneer ze ongewenst zwanger raakt van een klant. Ze is verslaafd aan harddrugs en tijdens de zwangerschap lukt het haar niet om van de drugs af te blijven. Islayah komt als verslaafde baby ter wereld en wordt direct bij haar moeder weggehaald om af te kicken. Na deze trieste levensstart groeit ze op tot een lastig kind dat liegt, bedriegt en manipuleert. Een indrukwekkend verhaal over een vrouw die - zo blijkt later - lijdt aan een psychopathische stoornis.

Wat is psychopathie?

Psychopathie is een stoornis waarbij iemand zich niet of nauwelijks kan inleven in anderen en onverantwoordelijk, egocentrisch en antisociaal gedrag vertoont. Een ernstige stoornis die de maatschappij veel geld kost en (emotionele) schade berokkent.

Geweld door vrouwen

Islayah's heftige levensverhaal is onderdeel van de reeks Vertrouwelijke Stukken van Misdaad Radio. Daarin horen we de verhalen van vier vrouwen die vreselijke misdaden begingen. Misdaad Radio is elke vroege donderdag van deze maand te horen bij De Dagwacht. Ze zijn geschreven door forensisch-psycholoog en onderzoeker Vivienne de Vogel, auteur van Geweld door vrouwen. Zij onderzoekt vrouwen nadat ze zijn veroordeeld tot TBS. De Dagwacht geeft je met de serie inzicht in wat deze vrouwen tot hun daden dreef. Waar in de media vaak enkel het globale verhaal naar buiten wordt gebracht, duiken we hier dieper in de achtergronden en de levens van de vrouwen. In het tweede deel maken we kennis met Islayah.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vrouwen versus mannen

Bij vrouwen lijkt psychopathie anders tot uiting te komen dan bij mannen. Ze vertonen minder vaak fysieke agressie, maar wel meer manipulatief en emotioneel instabiel gedrag. Het gedrag van vrouwen met psychopathie heeft vaak grote negatieve effecten voor hun directe omgeving. Naar vrouwelijke psychopaten is nauwelijks onderzoek gedaan. Het is dan ook niet bekend hoeveel er aan deze stoornis lijden. Van het mannelijke deel van de bevolking wordt geschat dat 1 a 2% psychopathisch is.

Spijbelen, alcohol en drugs

Wanneer Islayah zes maanden oud is, wordt ze geadopteerd door een kinderloos stel met een grote kinderwens. Islayah blijkt geen gemakkelijk kind. Ze liegt veel, heeft driftbuien en hecht zich nauwelijks aan haar adoptieouders. Ook steelt ze geld van hen. Op school gaat het niet veel beter. Ze heeft wel veel vriendjes, maar is erg bazig en wordt woedend als ze haar zin niet krijgt. Op haar twaalfde vindt Islayah aansluiting bij een groepje jongeren dat veel spijbelt en alcohol en drugs gebruikt. Ook pleegt ze met haar nieuwe vrienden verschillende delicten. Delicten waar zij niet, maar de jongens uit de groep wel voor veroordeeld worden.

Oorzaak van psychopathie

Psychopathie kan een genetische basis hebben, maar ook een slechte start als kind is geregeld (mede-) veroorzaker van de stoornis. Ze zijn vaak van jongs af aan ernstig verwaarloosd of mishandeld en hebben eigenlijk nooit geleerd iemand te vertrouwen. Het lijkt of ze daardoor hun gevoel grotendeels hebben afgesloten en de wereld zijn gaan zien als een jungle waarin het recht van de sterkste geldt.

Manipulatie en uitbuiting

Al vanaf haar dertiende heeft ze wisselende seksuele contacten. Ze houdt erg van een spannend leven, en op haar zestiende verlaat ze het ouderlijk huis om als callgirl te gaan werken. Haar leven, dat volledig in het teken staat list en bedrog, neemt steeds vreemdere vormen aan. Goed als ze is in het manipuleren van andere mensen weet ze iedereen om haar heen uit te buiten. En altijd voor haar eigen gewin. Haar grimmige daden gaan zo ver dat ze op een gegeven moment wordt opgepakt. Drie jaar cel en TBS krijgt ze opgelegd.

Wat was die vreselijke daad waarvoor ze de gevangenis in moest? Hoe verging het haar - en ook haar medebewoners en verzorgers - in de TBS kliniek? En hoe gaat het nu met haar? De veelal schokkende feiten hoor je in Vertrouwelijke Stukken II: Een spoor van vernieling:

Vertrouwelijke stukken II: Een spoor van vernieling

Lees ook:

Deel I van Vertrouwelijke Stukken: Het levenloze lichaampje verstopt ze in een kast

Ster advertentie
Ster advertentie