Cultuur & Media
AVROTROS

Een succesvolle Marokkaan is géén aberratie

foto: Protest van Marokkanen in Amsterdam (1985)foto: Protest van Marokkanen in Amsterdam (1985)
  1. Nieuwschevron right
  2. Een succesvolle Marokkaan is géén aberratie

In de media horen we louter over criminele Marokkanen, of over Marokkanen die juist een geweldige prestatie hebben geleverd. Maar in die twee beelden kun je nooit een hele populatie vallen. Dr. Nadia Bouras pleit voor minder bubbel, meer balans.

{podcast audio="113557" caption="Jortcast #150 - De goede en de slechte Marokkaan" }
Dr. Bouras is, naast migratie-expert, universitair docent Geschiedenis en Urban Satudies te Leiden. "Mijn studenten zijn bijna allemaal wit, zeker bij Geschiedenis." Bij haar werkgroep is één van de opdrachten 'interview een Marokkaan'. "En dan zijn er van de achttien studenten altijd acht of negen studenten die zeggen: 'ik kom er niet uit. Ik ken ze niet en ik weet niet hoe ik ze tegenkom'." Dr. Bouras noemt het opmerkelijk dat we blijkbaar zo langs elkaar heen leven.
Dat komt deels door economische positie, oppert dr Kelder. Dus dat is toch niet zo gek? Nee, erkent dr. Bouras. Er bestaan nu eenmaal bubbels en dat daar ontkom je niet aan. "Ik word er allergisch van als mensen zeggen dat we uit onze bubbel moeten. Maar het punt is dat juist de migrantenbuurten, -wijken en scholen worden geproblematiseerd. Terwijl de wijken die zogenaamd wit zijn en de niet worden geproblematiseerd. Dáár zit mijn ergernis."

Marokkanenprobleem

"Maar pak de statistiek erbij", werpt dr Kelder tegen. "Jonge Marokkaanse mannen, met name rond de 18 jaar, hebben een excessief aandeel in criminaliteit. Idiote percentages. Dat kan je niet echt ontkennen.
"Ik ken ook werkelijk niemand die dat ontkent", zegt dr. Bouras, "maar ik denk dat we goed moeten kijken welke conclusies we daaraan verbinden." Het gaat dus om een deel van de Marokkaanse gemeenschap in een bepaalde leeftijdscategorie dat zich crimineler gedraagt dan de rest. "Als we daar de conclusie aan verbinden dat we te maken hebben met een Marokkanenprobleem, dan heb ik daar een groot probleem mee."
Media en politici houden volgens Bouras de tegenstrijdige beelden van de goede en de slechte Marokkaan hardnekkig in stand. We vieren het als we een goede Marokkaan tegenkomen: "van, hee kijk eens, een succesvolle Marokkaan, alsof dat een aberatie is", zegt dr. Bouras, zelf succes-Marokkaan want gepromoveerd.
In Jortcast #150 gaat dr Kelder met dr. Bouras in discussie.
Ster advertentie
Ster advertentie