Cultuur & Media

Comedian Kees van Amstel: 'Ik ben een heel bang jongetje'

foto: ANP FOTOfoto: ANP FOTO
  1. Nieuwschevron right
  2. Comedian Kees van Amstel: 'Ik ben een heel bang jongetje'

[AVROTROS] "Je vecht voor een goeie begingrap die altijd werkt, want in stand-up-comedy heb je maar een paar minuten de tijd om het publiek voor je te winnen. Na twee minuten denken ze 'Hee we hebben nog niet gelachen, wat is dat voor een gast? Hij kan het niet, hij is stuk."

Comedian Kees van Amstel was te gast in de NPO Radio 1 Audiotrip, waarin presentator Mischa Blok haar hoofdgast meeneemt op een bijzondere reis langs de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Welke geluiden hebben je gevormd tot wie je nu bent?

De ideale lach: de drietrapslach

Belangrijk geluid voor Van Amstel is uiteraard: de lach. De ideale lach waar hij naar op zoek is op het podium is de zogenaamde drietrapslach: "Dat je een grap hebt gemaakt en het publiek in de lach schiet. Dan komen ze uit die lach en dan BAM nog een lach en dat je dan nóg een grap daar overheen kunt plaatsen. Soms zie je dat zo'n publiek dan WHAM naar voren gaat en dan weet je: ik heb jullie te pakken." Voor de zoektocht naar die lach moet Van Amstel veel onzekerheden overwinnen, hij ging er zelfs voor naar een therapeut, die hem omschreef als een bang jongetje dat hele enge dingen doet. "Ik snap wel waarom veel collega's aan de drugs gaan. Maar de beloning als het wél lukt met de zaal, dat is het allemaal waard, die ellende."

Talent vakkundig verprutsen

Ook geluiden uit zijn jeugd komen voorbij. Zo horen we hoe zijn moeder een 'dik eitje' bakt, zijn zus terugblikt op de Hoochie Coochie Song, eindeloos op repeat toen ze als kinderen op de achterbank van de auto zaten, richting Oostenrijk. Ook horen we fragmenten van Radio Patricia, waar Van Amstel een rebelse DJ was met 'het talent om zijn kansen vakkundig te verprutsen', aldus zijn beste vriend Klaas-Jan.

Met tablet op het toilet

In NPO Radio 1 Audiotrip wordt ook aan mensen die dichtbij de hoofdgast staan, gevraagd aan welk geluid zij denken bij deze persoon. Dit levert in het geval van Kees van Amstel opmerkelijke geluiden op. Zo denkt zijn vader aan 'de knak in Kees' hoofd', zijn broer aan 'EURNGGG', zijn moeder aan 'HEEE', zijn beste vriend aan het geluid van een deurklink en zijn vriendin het geluid van een spelletje Bejewelled op de tablet wanneer Kees op de wc zit…

En hoewel Van Amstel aan het begin van de uitzending aangaf dat hij - sinds hij zelf op het podium staat als comedian - minder vaak is gaan lachen, heeft hij tijdens de uitzending toch verschillende keren heel hard gelachen.

De audiotrip van Kees van Amstel

Ster advertentie
Ster advertentie