Cultuur & Media
NTR

Rob Lücker, hoe een filmregisseur begon als loodgieter

foto: Rob Lückerfoto: Rob Lücker
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob Lücker, hoe een filmregisseur begon als loodgieter

Regisseur Rob Lücker won eerder een Gouden Kalf voor beste korte film en is verantwoordelijk voor de regie van het succesvolle 'Rundfunk'. Donkere humor en sterke visuele beelden zijn kenmerkend voor zijn werk. Zo ook in de nieuwe jeugdserie 'Zeven kleine criminelen'. Lücker creëert een ruige wereld waarin kinderen het opnemen tegen volwassenen.

Wat film moet zijn volgens Lücker

Rob Lücker heeft inmiddels een duidelijke filmstijl ontwikkeld. Hij is niet bang om uit te komen voor zijn fascinatie voor de esthetiek rondom het fascisme. Elementen die gecombineerd worden met sterke ironie. Het is die ontregeling en pit waar Lücker naar op zoek is in zijn werk. Lücker: "cinema, film of serie moet iets met je doen, laat het maar moeilijk zijn. Hopelijk zet het aan tot denken."

Ook in de jeugdserie 'Zeven kleine criminelen' worden de grenzen opgezocht en wordt geweld niet ontweken. In de serie moeten kinderen opboksen tegen de grote boze volwassen wereld, welke met absurdistische trekken extra is aangezet. Lücker: "ik wou een serie maken die ikzelf als kind ook had willen zien, een die net zo leuk is voor volwassenen als voor kinderen."

Quote

Wat voor de dromer een droom blijft, kan voor de strijder werkelijkheid worden

Rob Lücker

Van ver gekomen

Dat Lücker filmmaker is geworden was niet vanzelfsprekend. Na een moeizame schoolperiode en een opleiding als loodgieter is hij op 26-jarige leeftijd toch op de filmacademie terechtgekomen. Tien jaar lang liet hij alles vallen om aan zijn persoonlijke ontwikkeling te werken en stelde de liefde voor film voorop. Lücker: "ik kom van het allerlaagste opleidingsniveau, maar verkeer nu in kringen die hoogopgeleid zijn, dat zie je terug in mijn films."

Films kijken deed hij altijd al graag, als kind wel zo'n twee films per dag. Nu is de regisseur waar hij zijn wil en wordt het naar eigen zeggen tijd om een beetje af te koelen. Zijn spreuk op de tegel is toepasselijk voor de weg die Lücker heeft afgelegd: "Wat voor de dromer een droom blijft, kan voor de strijder werkelijkheid worden".

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie