Naar homepage
Cultuur & Media

Frits Spits: 'Ik wilde als klein jongetje al bij de radio'
NOS

foto: ANP (Frits Spits in 1984)foto: ANP (Frits Spits in 1984)
  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Spits: 'Ik wilde als klein jongetje al bij de radio'

Frits Spits is door een vakjury van de VARA-gids verkozen tot belangrijkste radiomaker van de eeuw. De presentator staat bovenaan de top-40 van radiosterren, die is opgesteld ter gelegenheid van honderd jaar radio in Nederland.

De nummer één werd maandag bekendgemaakt het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. Spits is trots op zijn verkiezing. "Ik vind het mooi dat ik deel uitmaak van de geschiedenis van de radio. Of dat nou op plek één is of op plek 20. Maar deze plek is een hele eer, echt prachtig."

De jury noemt Spits een "vernieuwer" en "een van de allerbeste sfeermakers en verhalenvertellers op de radio". "Hij is gemaakt voor de radio", aldus de radiokenners. Spits: "Het medium radio inspireert, de programma's inspireren. En van daar uit ontstaat vernieuwing. Ik ervaar dat als iets dat vanzelf gaat."

Frits Spits, die eigenlijk Frits Ritmeester heet, ontving voor zijn werk als radiomaker al verschillende prijzen. Bekende programma's zijn De Avondspits (1978-1995) en Tijd voor twee (1995-2013). Sinds 2014 presenteert Spits iedere zaterdag op NPO Radio 1 De Taalstaat, waarin hij taalkwesties bespreekt en schrijvers en dichters interviewt. Ook brengt Frits Spits in De Taalstaat het Groot Dictee der Nederlandse Taal terug, waarvan aanstaande zaterdag 2 november de tweede editie plaatsvindt.

De radiomaker wordt geprezen vanwege zijn vermogen om een breed publiek aan te spreken met zijn programma's, die vaak ook nog eens bestaan uit leuke rubrieken en spelletjes. "Vervolgens perfect uitgevoerd met een heerlijk warme, vriendelijke radiostem. En Frits schat zijn publiek niet lager in, maar wil ze juist iets leren en meegeven."

Hij droomde altijd al van een carrière bij de radio, maar had niet verwacht dat dit ook een reële optie was. "Ik wilde als klein jongetje al bij de radio. Maar kom Hilversum maar eens in als je in Eindhoven woont."

Doen wat je zelf leuk vindt

Zijn eerste stappen maakte hij door mee te doen aan een radiowedstrijd in Rosmalen. Die won hij maar de organisatie kon de beloofde hoofdprijs - twintig minuten radio maken - niet waarmaken. Mensen in het publiek regelden uiteindelijk dat hij in Hilversum mocht meedoen aan Proefdraaien, een gastprogramma voor radio-dj's. "De eindredacteur van Langs de Lijn zei na afloop: jou zien we nog wel terug." Twee weken later werd Spits gebeld door radiobaas Joop de Roo. Of hij een programma wilde maken.

Vlak achter Spits volgt radio-dj Edwin Evers. Op plek 4 staat Felix Meurders. Beiden waren net als Spits te gast in de uitzending van Met het Oog op Morgen. Evers: "Ik ben altijd vanuit mijn gevoel bezig geweest. Bij een commerciële zender let je natuurlijk op de luistercijfers, maar ik probeerde ook te doen wat ik zelf leuk vond en wat ik dacht dat mijn luisteraars leuk vonden.

Top-5 radiosterren volgens de VARA-gids

1. Frits Spits
2. Edwin Evers
3. Willem van Kooten, alias Joost den Draaijer
4. Felix Meurders
5. Tineke de Nooij

Spits zegt in een reactie dat hij het meest heeft geleerd van Felix Meurders. "Ik weet nog dat ik net bij de radio zat en een jingle had gemaakt. Ik liet het hem vol trots horen, en hij zei: 'ja het is wel aardig, maar...' En toen kwam er een waslijst aan verbeterpunten. Al zijn adviezen heb ik goed in mijn oren geknoopt", vertelt Spits. "En hij is geen spat veranderd: nog altijd zó aardig en collegiaal."

Ster advertentie
Ster advertentie