Cultuur & Media
NTR

Waarom drinken we als we weten dat het niet goed voor ons is?

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom drinken we als we weten dat het niet goed voor ons is?

Er is altijd wel een reden voor een drankje. Voor zijn nieuwe documentaire stopte filmmaker Leo de Boer omringd door mensen die net als De Boer wel van een borrel houden, een maand met het drinken van alcohol. Waarom drinken we als we weten dat het niet goed voor ons is? En wanneer ben je verslaafd? De Boer vertelt in Kunststof over zijn nieuwe documentaire Roes.

Pakken wijn en jerrycans whisky

De filmmaker wilde ervaren hoe makkelijk of moeilijk het is om een maand lang de alcohol te laten staan en waardoor dat komt. Wat is toch het ontkenningsmechanisme waardoor we 'gezellig' blijven drinken terwijl we weten dat het niet goed voor ons is?

De Boer dronk uit pakken wijn en jerrycans whisky. De Boer: "Ja dat ervaren mensen toch wel als heel raar. En ik nu, na deze film ook wel. Dingen worden zo'n gewoonte, dat je je er eigenlijk niet meer bewust van bent. Totdat anderen ze gaan zien. Maar omdat ik altijd thuis dronk - en nog wel drink, waren er geen anderen.

Ik heb het ook met mijn vrouw en zoon besproken. Zij vonden het in retrospect ook wel gek, maar omdat het was normaal geworden, het hoorde bij mij."

Quote

Dat je op Schiphol nog even snel naar de taxfree gaat, omdat je bij thuiskomst een fles whisky moet hebben.

Leo de Boer

"Ik denk niet dat ik per se voor de smaak dronk", vertelt De Boer. "Ook omdat ik best wel veel dronk in die tijd. Het was een heel ritueel. Ik had echt het idee: ik kan niet slapen als ik niet een glas whisky 's avonds drink. Echt vlak voor ik ga slapen. Dat moest ook het laatste zijn wat ik deed op een dag. Het was een axioma geworden. Dat doorbreken, dat soort ingesleten gewoontes bij jezelf, kun je alleen maar zelf. Dat is voor mij gedurende die maand de grootste ontdekking geweest: dat het te doorbreken is. Ik had dat dat daarvoor nooit geloofd."

De documentaire Roes is hier te zien.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie