Cultuur & Media

Podcast Vrouw op Mars #3: Vrij, vrijer vrijst

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Vrouw op Mars #3: Vrij, vrijer vrijst

[BNNVARA] Aan wie kan je beter vragen hoe het vroeger was om vrouw te zijn dan aan je eigen moeder? Dat doet Willemijn Veenhoven in de podcast Vrouw op Mars - de serie van BNNVARA over 100 jaar vrouwenemancipatie. In de derde aflevering praat Willemijn met activist Milou Deelen en haar moeder journalist Barbara van Beukering over seksuele vrijheid en slutshaming.

Het gesprek in de podcast sluit aan bij thema's uit de televisie-uitzending en de webserie van Vrouw op Mars

Quote

Ze was natuurlijk al de slet, en nu was ze de slet én de verrader

Barbara van Beukering

Slutshaming

Slutshaming. Daar kan Milou Deelen over meepraten. Toen een aantal jongens van het corps in Groningen een slettenlied over haar maakte, besloot ze actie te ondernemen. Ze postte een video op Facebook met de boodschap: 'slutshaming is niet ok'. De video ging viral.

Moeder Barbara van Beukering is trots op wat haar dochter heeft gedaan. Al besefte zij eerder dan Milou welke impact de video zou hebben. Vooral bij het corps: "Ze was natuurlijk al de slet, nu was ze de slet én de verrader."

Milou Deelen en Barbara van Beukering

Quote

Het is nog steeds vaak zo dat de seks stopt als de man klaarkomt

Milou Deelen

Tikkie naar je ex

Nadat ze de video had gepost, verhuisde Milou terug naar Amsterdam en sindsdien vecht ze voor gelijke seksuele rechten. Bijvoorbeeld door een filmpje te maken als ze een vibrator test of door een tikkie te sturen naar haar exen voor de kosten van anticonceptie: "Het zijn allemaal onderwerpen waar ik goed over nadenk en die ik belangrijk vind. Het is nog steeds vaak zo dat de seks stopt als de man klaarkomt. Daar vraag ik aandacht voor."

Quote

Ik heb altijd gedacht: niks van aantrekken, maar eigenlijk is het totaal onredelijk

Barbara van Beukering

Barbara bewondert het activisme van haar dochter. Zelf heeft ze nooit zo op de barricades gestaan: "Het geldt een beetje voor mijn generatie. Ik kon als vrouw de weg bewandelen die de generatie van mijn moeder had geplaveid. Ik dacht dat het wel af was. Wij zijn te naïef geweest."

Want slutshaming - een woord dat ze van haar dochter heeft geleerd - is ook Barbara niet vreemd: "Achter mijn rug om werd er wel eens gezegd: 'Die van Beukering heeft haar banen te danken aan haar nachtelijke avontuurtjes met deze of gene'. Dat heeft mij lang achtervolgd. Ik heb altijd gedacht: niks van aantrekken. Maar nu Milou zo activistisch bezig is, denk ik: eigenlijk is het totaal onredelijk. Ik had daar best wat meer werk van kunnen maken."

{podcast audio="63418" caption="#3 Vrouw op Mars: Vrij, vrijer, vrijst" }

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Facebook-video die Milou Deelen maakte om slutshaming op het corps aan te kaarten

Ster advertentie
Ster advertentie