Cultuur & Media
KRO-NCRV

Strijd CDA: 'Als Omtzigt leider wordt, dan wordt het écht een andere partij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Strijd CDA: 'Als Omtzigt leider wordt, dan wordt het écht een andere partij'

De strijd om het lijsttrekkerschap bij het CDA trekt veel aandacht. Vanmiddag kunnen 40 duizend CDA-leden kiezen wie hun nieuwe leider wordt. "Als Pieter Omtzigt de leider wordt, dan wordt het CDA écht een andere partij dan dat het nu is en het onder De Jonge zal zijn", zegt Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje in Spraakmakers.

Het is een partij die een serieuze rol speelt in Nederland en deze strijd om het lijsttrekkerschap is bepalend voor de toekomstige koers voor het CDA.

Gisteravond schoven de twee overgebleven kandidaten aan bij Op1. Waar beide heren bleven benadrukken dat ze voor "team-CDA" zijn, miste Oranje het debat op het punt waarop de heren wél verschillen. "Dat is de vraag wat dit inherent voor politici zijn."

Carrièrepoliticus

Los van de rol als minister en Kamerlid, hebben beide heren een ander profiel. "De Jonge is een carrièrepoliticus. Die zit daar nu als bestuurder en heeft heel duidelijk dit pad voor zichzelf uitgestippeld."

Omtzigt daarentegen heeft een aantal "hele interessante dingen" in de Kamer bereikt. "Dat staat ook voor een bepaald soort politiek", aldus Oranje.

Omtzigt heeft het steeds over 'vechten tegen de overheid', de rol van de Kamer en dat je naar de burger toe moet. "Hij kiest een hele duidelijke rol over wat de politiek moet zijn," zegt Oranje, "en dat miste ik gisteren echt in het debat."

'Omtzigt vs Rutte'

Vooruitlopend op de campagne voor de verkiezingen van volgend jaar, denkt Oranje dat Omtzigt het premier Rutte moeilijk kan maken. "Mijn politieke inschatting is dat Rutte het vrij simpel wint van Hugo de Jonge."

Omtzigt daarentegen heeft dankzij zijn rol binnen het CDA en als Kamerlid, een andere positie tegenover Rutte. Oranje verwacht dat hij tijdens de campagne zijn 'premierbonus' zal proberen te verzilveren. "Omtzigt kan makkelijker zeggen: daar zit een ervaren iemand die symbool staat voor een onbetrouwbare overheid."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie