Cultuur & Media
AVROTROS

Wie Is De Mol-deelnemer Claes: 'Ik heb mij 13 jaar verscholen achter mijn werk'

foto: Redactie Humbertofoto: Redactie Humberto
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie Is De Mol-deelnemer Claes: 'Ik heb mij 13 jaar verscholen achter mijn werk'

Modeontwerper Claes Iversen kreeg in aflevering 6 van Wie Is De Mol? een rood scherm en moest naar huis. Zijn deelname zorgde ervoor dat hij zich meer als persoon heeft kunnen laten zien, zo vertelt hij in Humberto.

Video niet beschikbaar

De opnames van Wie is de Mol? waren voor Claes veel meer dan alleen de deelname aan een tv-programma. Het werd ook een persoonlijke zoektocht. “Ik heb altijd gezegd dat interviews over mijn werk moesten gaan. Maar nu ging het een keer over mijzelf. En toen ontdekte ik: ik ben helemaal niet zo’n introvert persoon. Dus waarom zou ik niet aan meerdere mensen laten zien wie ik ben? Ik heb mij dertien jaar lang achter mijn werk verscholen…”

En dat levert een ander imago op, merkt Claes. “Door het programma hebben mensen ook het idee gekregen dat ik toegankelijk ben, denk ik. Dat ik niet een of andere rare arrogante mode-ontwerper ben.”

Opnameperiode

Het twintigste seizoen van het populaire programma speelt zich af in China. Maar dat mochten zelfs zijn medewerkers niet weten, vertelt Claes. “Ik heb wel gezegd tegen iedereen dat ik naar Azië ging, voor een soort inspiratiereis. En dat ik een boek ging schrijven en daarvoor was uitgenodigd in het buitenland.”

Tijdens de reis haalde de mode-ontwerper ook inspiratie uit het land. “Ik was er voor het programma, maar er waren wel momenten tussendoor waar ik wél mijn telefoon mocht hebben. De foto’s die daarmee gemaakt heb, komen terug in een aantal schilderijen dat ik gemaakt heb.”

Verbeelding van een transformatie

En die inspiratie is “voor een paar procent” terechtgekomen in zijn nieuwste collectie ‘Transformers’. “Ik heb vijf iconische kledingstukken gepakt: het sweatshirt, het overhemd, de trenchcoat, het pak en de little black dress. Die items maken een transformatie door, waardoor je je afvraagt: wat is dit?! Het is een verbeelding van een periode die ik heb doorgemaakt.”

Het hele gesprek met Claes en Humberto

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie