Cultuur & Media

De Taalstaat trapt boekenjaar 2022 af: schrijvers lezen eerste bladzijde voor

KRO-NCRV
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Taalstaat trapt boekenjaar 2022 af: schrijvers lezen eerste bladzijde voor

2022 ligt voor ons als een onbeschreven blad. Maar veel eerste pagina’s van boeken staan wel degelijk al op papier. De Taalstaat belde met schrijvers en vroeg ze de eerste bladzijde van hun nog te verschijnen boeken voor te lezen. Luister alvast naar onder anderen Nico Dijkshoorn, Marieke Lucas Rijneveld en Joost Oomen.

De Taalstaat-redactie grasduinende door de brochures van de uitgeverijen. Welke boeken maakten nieuwsgierig? Op welk boeken kunnen we niet wachten? En we belden met schrijvers. Hoe ver ben je? Is de inkt al droog? We kregen de eerste pagina’s alvast toegestuurd. In de eerste De Taalstaat van het jaar lezen de schrijvers ze zelf voor.

Jeroen van Kan - Het boek zelf

Als presentator van het legendarische televisieprogramma VPRO Boeken sprak hij met talloze schrijvers. Nu zit Jeroen van Kan aan de andere kant.

Zijn eerste grote roman heet Het boek zelf. Zelf - dat staat er op het kasboek van de twintigjarige Staaf Kirkendal. Waar hij maar in blijft schrijven. Het is 1989 en De Muur valt. De wereld staat op het punt onherkenbaar te veranderen.

Het boek van Van Kan verschijnt in maart bij uitgeverij Querido.

Boekenjaar 2022 - De eerste pagina van Het boek zelf van Jeroen van Kan

Marieke Lucas Rijneveld - Komijnsplitsers

2020 was een gloriejaar voor Marieke Lucas Rijneveld toen ze de Booker Prize won, maar het afgelopen jaar mocht er ook zijn. In 2021 kreeg ze de F. Bordewijkprijs voor haar roman Mijn lieve gunsteling, waarmee ze ook de shortlist van de Libris Literatuurprijs haalde.

2022 heeft ook weer veel in petto voor de pas 30-jarige schrijfster die veel lezers omverblaast met haar barokke taalgebruik. Na twee romans verschijnt er weer een dichtbundel van Marieke Lucas Rijneveld met de intrigerende titel: Komijnsplitsers. Ze onderzoekt hierin naar eigen zeggen - wie of wat je nodig hebt om een compleet mens te zijn.

22 januari is de schrijfster te gast bij De Taalstaat, haar boek verschijnt tevens deze maand. Luister naar het eerste gedicht uit de bundel Komijnsplitsers genaamd De troostzoekers:

Boekenjaar 2022 - De eerste pagina van Komijnsplitsers van Marieke Lucas Rijneveld

Eva Posthuma de Boer - De hand van Sally Mustang

De zesjarige Abel wordt op de dijk voor hun boerderij door een vrachtwagen geschept. Zijn dood zet het leven van de familie De Ridder op zijn kop. Vader en moeder drijven uit elkaar maar grijpen de strohalm die de huisarts hen biedt. Nog een kind. Maar Kjeld is heel anders dan Abel.

De hand van Sally Mustang verschijnt eind februari bij uitgeverij Ambo-Anthos.

Boekenjaar 2022 - De eerste pagina van De hand van Mustang Sally van Eva Posthuma de Boer

Peter Nijssen - De onvoltooide

Hij is de hoofdredacteur van een grote uitgeverij. Hoe vaak zal hem gevraagd zijn: wanneer schrijf je zelf eens een boek? De debuutroman van Peter Nijssen komt eraan en wordt niet bij zijn eigen Arbeiderspers uitgegeven, maar bij uitgeverij De Geus.

Aan de basis van het boek ligt een intrigerend gegeven: waarom zijn zoveel moderne kunstwerken onvoltooid gebleven?

Zaterdag 8 januari schuift Nijssen aan bij Frits Spits in De Taalstaat om het over zijn debuut te hebben. Het boek verschijnt deze maand.

Boekenjaar 2022 - De eerste pagina van De onvoltooide van Peter Nijssen

Nico Dijkshoorn - Bijna op de radio

Hij stond op het punt de theaters in te gaan met de Dijkshoorn Durft Tour. Dat komt er voorlopig niet van en dus heeft hij alle tijd om verder te schrijven aan de roman Bijna op de radio. Een boek over een Nederlandse rockband die 35 jaar lang in het clubcircuit speelt.

Over bandvergaderingen met een zelfgebakken cake van de vrouw van de drummer en macaroni eten in jeugdhonken. Dijkshoorn laat de bandleden zelf aan het woord.

Het nieuwe boek van Dijkshoorn verschijnt in september bij Thomas Rap.

Boekenjaar 2022 - De eerste pagina van Bijna op de radio van Nico Dijkshoorn

Nelleke Noordervliet - Wij kunnen dit

Dat ze nog tijd heeft een boek te schrijven naast haar taak als Beschermvrouwe van het Gezelschap van de Gadopteerde Vergeetwoorden.. Nelleke Noordervliet schreef al meer dan dertig boeken en daar komt er dit jaar weer eentje bij.

Wij kunnen dit is de titel. Over het gedoe dat het oplevert als je in de veertig bent en weer een nieuwe relatie begint. Opnieuw wennen aan de gewoonten en onhebbelijkheden van een ander. Zowel de liefde als de misverstanden bloeien op.

Wij kunnen dit van Nelleke Noordervliet verschijnt deze maand bij uitgeverij Atlas Contact.

Boekenjaar 2022 - De eerste pagina van Wij kunnen dit van Nelleke Noordervliet

Joost Oomen - Visjes

We verplaatsen ons naar een kunstenaarsresidentie op het eilandje Salina, ten noorden van Sicilië. Twee dode vulkanen, vijf dorpjes en een vuurtorentje. Schrijver Joost Oomen verbleef er het afgelopen jaar een poos.

Het gaat niet goed met Salina. Er komen nauwelijks toeristen. Gelukkig gaat Joost Oomen de inwoners helpen. Hij wil bewijzen dat de vissen rond het eiland gevoel hebben voor poëzie. Door ze met een gedicht te vangen. Wie Het Perenlied van deze schrijver heeft gelezen, kijkt niet op van zijn absurde fantasie.

De roman Visjes van Joost Oomen verschijnt op 25 februari bij uitgeverij Querido.

Boekenjaar 2022 - De eerste pagina van Visjes van Joost Oomen

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie