Cultuur & Media
EONOS

Ralf Mackenbach won het Junior Songfestival, promoveert nu in de natuurkunde

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ralf Mackenbach won het Junior Songfestival, promoveert nu in de natuurkunde

'Click clack' heette het liedje waarmee de toen 13-jarige Ralf Mackenbach het Junior Songfestival won, in 2009 in Kiev. "Tap is wat ik wil", zong hij over tapdansen, zijn grote hobby toen. Inmiddels doet hij heel wat anders dan zingen en tapdansen: hij promoveert in de natuurkunde in Eindhoven.

Mackenbach was te gast in Langs de Lijn En Omstreken als onderdeel van een serie over jonge wetenschappers.

Ralf Mackenbach, oud-winnaar van het Junior Songfestival, is nu wetenschapper

Mackenbach houdt zich bezig met kernfusie, in de hoop dat we in de toekomst meer duurzame energie kunnen opwekken. In het kort betekent dit dat kernen van atomen worden gefuseerd. Hierbij komt enorm veel energie vrij. Maar dit is lastig, vertelt Mackenbach. "Je moet eigenlijk de zon namaken. Dat is echt belachelijk heet", vertelt hij.

Het geeft hem enorm veel energie: "Het is maatschappelijk heel belangrijk, het gaat over de klimaatcrisis en het energieprobleem, maar het is ook die hard wetenschap. Ik hou daar ontzettend van, misschien nog wel meer dan ik van mijn vorige beroep hield."

Positief over het Songfestival

Mackenbach kijkt positief terug op zijn tijd als zanger. "Ik heb er heel veel van geleerd. In de entertainment leer je jezelf goed presenteren en goed netwerken en dat is als wetenschapper ook handig", vertelt hij.

Wellicht gaat hij in de toekomst het één en ander combineren: "Misschien is er wel een baan in de wetenschapscommunicatie", zegt hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie