Cultuur & Media

Nieuwe podcast Alleen Carnaval: Hoe gaan Brabant en Limburg om met het gemis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast Alleen Carnaval: Hoe gaan Brabant en Limburg om met het gemis?

[KRO-NCRV] Geen grote parades, en al helemaal niet meer met z'n honderden achter elkaar in de polonaise. Over elf dagen zou het zover zijn, maar door corona gaat carnaval dit jaar niet door. Wat doet dat met de voorpret, de levensvreugde, de sociale verbinding, de gemeenschap en het ondernemerschap? Sander de Heer onderzoekt het in de nieuwe podcastserie Alleen Carnaval van KRO-NCRV.

Video niet beschikbaar

Sander de Heer is opgegroeid in Maastricht en woont nu al 25 jaar in de Randstad. Jaarlijks reist hij naar het zuiden om carnaval niet te missen. Toen hij hoorde dat de grote carnavalsverenigingen al hun activiteiten hadden gecanceld, kreeg hij tranen in zijn ogen. "Carnaval kun je niet schrappen, dat is een gevoel, een cultuur, een traditie."

"In deze podcast ga ik langs wagenbouwers, ondernemers, muzikanten en liefhebbers om te horen hoe zij zich door een periode heenslaan waarbij niet alleen hun uitlaatklep en hobby wegvalt, maar ook hun werk, perspectief en sociale contacten." De Heer bezoekt ook de steden en dorpen waar corona vorig jaar - mede door carnaval - het hardst toesloeg.

Geen voorpret

De Heer volgt verschillende fanatieke carnavalsvierders uit Brabant en Limburg – hoe beleven ze de periode vanaf de elfde van de elfde tot aan 13 februari, nu die weken niet beheerst worden door voorpret, voorbereiding en samenkomen? Kunnen ze eigenlijk wel zonder?

Zo gaat hij langs bij Trudy, een Brabantse muzikante die carnaval slechts één keer heeft overgeslagen. Op de elfde van de elfde, normaliter de aftrap van carnaval, zit ze verkleed achter haar laptop. Carnaval achter de voordeur, is dat nog wel carnaval? En hoe ziet de toekomst eruit: komt er ooit weer een polonaise?

Trailer - Alleen Carnaval

Alleen Carnaval, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1, is vanaf nu te beluisteren via Spotify, iTunes, de bekende podcastapps en de NPO Radio 1-app. Beluister hier alle afleveringen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie