Cultuur & Media
NTR

Michel van der Aa brengt muziektheater, virtual reality en beeldende kunst samen

foto: Michel van der Aafoto: Michel van der Aa
  1. Nieuwschevron right
  2. Michel van der Aa brengt muziektheater, virtual reality en beeldende kunst samen

Vooraanstaand componist Michel van der Aa kan zich inmiddels vaste gast noemen op het Holland Festival, waar hij eerder al de multimedia opera’s After Life en Sunken Garden toonde. Nu staat hij er met het volledig uitverkochte Eight, waarover hij in Kunststof vertelt.

Kan niet bestaat niet

Eight vertelt het levensverhaal van een vrouw in omgekeerde chronologische volgorde. Bezoekers, uitgerust met VR-bril en koptelefoon, bewegen zich één voor één door een installatie. Ze kunnen fysieke en virtuele objecten manipuleren en ontmoeten de vrouw op verschillende cruciale momenten in haar leven.

In dit nieuwe werk gaat Van de Aa weer een stap verder in de toepassing van 'mixed reality'. "Een van de krachten van Virtual Reality is dat je je eigen beleving kunt hebben. Iedereen ziet weer wat anders. Die vrijheid en interactie wilde ik in Eight echt gebruiken. Het is daarom een wat droomachtig, abstracter idee geworden.

Quote

Ik werk vaak voor een groot deel intuïtief

Michel van der Aa

Ik ben dit project begonnen met ontwerper Theun Mosk. Een van de eerste dingen waar wij over nadachten was, hoe kun je een ruimte ontwerpen die oneindig voelt en waar je ook een soort tactiele relatie mee hebt. Een wereld waarin je je kunt bewegen en dingen kunt aanraken."

Niet te concreet worden

"Ik werk vaak voor een groot deel intuïtief. Daar zit wel een rationeel skelet onder, maar de route van het maken gaat toch vooral op intuïtie. Ik probeer om niet te concreet te zijn, vooral niet bij dingen met een visuele laag. Iedereen moet daar zijn of haar eigen beelden bij kunnen krijgen en een waarheid in vinden."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie