Cultuur & Media
AVROTROS

Boswachter Arjan Postma: 'Sommige vogelaars zijn net Pokémon-verzamelaars'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Boswachter Arjan Postma: 'Sommige vogelaars zijn net Pokémon-verzamelaars'

In Miss Podcast recenseerde boswachter Arjan Postma de podcast Notenkrakers, waarin in iedere aflevering een andere vogel wordt besproken. "Ik vond het een hele gezellige podcast. Grappig, als vogelaars bij elkaar zijn, dan is er altijd wel haantjesgedrag en dat hoorde ik hier ook terug.

{podcast audio="126782" caption="#63 - Arjan Postma recenseert Notenkrakers" }

Roerdomp

Zorgen voor begint bij houden van. Dat is het motto van Postma. "Als je mensen eerst verliefd op iets laat worden, dan gaan ze zich er vanzelf zorgen over maken." Dus vertelt Postma mooie verhalen. Dat doet hij ook in het NPO Radio 1-programma Miss Podcast. Over een bijzondere ontmoeting met een haas in zijn jeugd, over de digderidoo-klanken van de roerdomp of over zijn observaties van de mensen die in de natuur rondlopen.

Zoals de ingetogen mosjesverzamelaars of het scoorgedrag van de vogelaars. "Sommigen proberen zoveel mogelijk vogels te scoren in een jaar, dan hebben ze een speciale app en als ze dan een bijzondere vogel spotten, dan gaat iedereen daar op af, want dan heb je weer een punt gescoord. Een soort Pokémon-verzamelaars zijn het dan. In hun jacht naar dat ene vogeltje, willen ze wel eens andere mooie soorten uit het oog verliezen.

Gifgoten

Het luiden van de Armageddon-bel, zo noemt Postma wel eens het doemdenken over de natuur. Hij wil daar verre van blijven. "Als je je te veel zorgen maakt over de natuur, dan werkt dat verlammend." In plaats van focussen op de dingen die fout gaan in de natuur, wil hij liever vertellen over de dingen die wél goed gaan.

Bijvoorbeeld, dat het tijdens deze lockdown zo lekker rustig is in de natuur en je ontzettend veel natuurgeluiden kunt horen. Of het succesverhaal van het Nederlandse rivierenbeleid. "Dat waren een soort gifgoten in de jaren zeventig, die zaten gevangen in allerlei dijken en als er dan iets misging, was het ook meteen een groot probleem. Nu zijn de uiterwaarden teruggegeven aan de rivieren. De rivier is er veel veiliger van geworden, het water is schoner en er is zo'n enorme hoeveelheid aan robuuste natuur bij gekomen. Ik vind dat een triomf."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag- tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur te horen op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren in de podcastapps van Apple, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Frits Spits
Luister hier naar de aflevering met Mike Boddé

Ster advertentie
Ster advertentie