Cultuur & Media

Stef Bos: 'Als ik poëzie lees, ga ik stapvoets door het landschap'

foto: ANP Kippa - Freek van Asperenfoto: ANP Kippa - Freek van Asperen
  1. Nieuwschevron right
  2. Stef Bos: 'Als ik poëzie lees, ga ik stapvoets door het landschap'

[KRO-NCRV] Halverwege de poëzieweek vroeg presentator Marijn Grimmius aan zanger Stef Bos (1961) wat volgens hem het grote verschil is tussen een gedicht en een liedtekst. Dat was het begin van een mooi gesprek in Nachtkijkers over poëzie, Bob Dylan en Hans Andreus. "Misschien moeten we meer het onderscheid maken tussen wat je leest en wat je hoort."

Voor Stef Bos, die momenteel met zijn nieuwe album Kern een tournee maakt langs de theaters, is het hele onderscheid tussen gedichten en liedteksten nogal willekeurig: "Die lopen een beetje door elkaar heen hè? Ik maak altijd zelf het onderscheid dat je eigenlijk door een landschap gaat. Als ik poëzie lees, dan ga ik stapvoets door het landschap. Ik sta stil wanneer ik wil. Ik kijk wat langer naar een boom of naar een vergezicht. Met muziek heb je natuurlijk een tempo. Dat begint en je kunt niet onderweg stoppen als luisteraar. Dus je gaat eigenlijk dan door hetzelfde landschap heen. Alleen: je gaat met de trein en je kijkt uit het raampje naar buiten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het verschil tussen een boom en een waterval

Bij het schrijven van zijn teksten houdt hij er al rekening mee dat mensen in een bepaald tempo door dat landschap heen gaan: "Als je heel veel beelden over elkaar heen uitstort, dan zien ze op een gegeven moment het verschil tussen een boom en een waterval niet meer. Dat kan soms ook juist heel functioneel zijn. Als ik meer poëzie schrijf (die om te lezen is) dan weet ik ook: de lezer heeft echt de tijd om lagen in te gaan of door dat landschap te lopen."

Bob Dylan en 'poetry light'

Toen Bob Dylan in 2016 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg, ontstond er een felle discussie over het literaire gehalte van zijn teksten. Volgens sommigen was 'de bard uit Minnesota' eerder een schrijver van 'poetry light' dan een Nobelprijswaardige dichter. Bos vond deze hele discussie 'volstrekt nutteloos': "Van origine is de poëzie altijd gekoppeld geweest aan de muziek. In de 19e eeuw is dat een beetje losgeraakt van elkaar. Eigenlijk was poëzie, ook in de Middeleeuwen, gemaakt om te zingen."

Quote

Ik werd een soort professionele 'verliefd-worder'

Zanger Stef Bos

Het vuur in de lont

Als kind maakte Bos kennis met de dichter Hans Andreus, die klant was in de winkel van zijn ouders. Andreus maakte diepe indruk op hem: "Ik kom later zijn gedichten tegen en besef opeens: die man heeft gewoon bij mij het vuur in de lont gestoken. De mogelijkheid geopend dat je zelf iets kunt schrijven over wat je voelt." Bos werd op een gegeven moment een soort professionele 'verliefd-worder': "Misschien werd ik zelfs verliefd om iets te kunnen schrijven."

De kern van Kern

"Wij zoeken dikwijls naar onszelf in onszelf. Iedereen is bezig met zichzelf", aldus Bos. "En daar ligt soms ook een beetje het probleem in onze tijd. Maar eigenlijk leer je jezelf pas kennen in de ogen van iemand anders. Dat is een zaadje voor een tekst die geplant wordt." Het is die gedachte die de basis werd van het nieuwe album Kern, want Je kunt jezelf verliezen in een wereld die verandert, maar je vindt jezelf weer terug in de ogen van een ander." Op de website van Stef Bos lees je meer over het album en de tournee.

Poëzieweek

De Poëzieweek duurt nog tot en met 31 januari.

Stef bos en Grimmius

Ster advertentie
Ster advertentie