Cultuur & Media

Is House of Cards wel opgewassen tegen de gekte van Trump's Witte Huis?

foto: Netflixfoto: Netflix
  1. Nieuwschevron right
  2. Is House of Cards wel opgewassen tegen de gekte van Trump's Witte Huis?

[AVROTROS] Eindelijk, seizoen 5 van House of Cards staat op Netflix. Vanaf nu kunnen fans 'binge watchend' de nieuwe gebeurtenissen rondom powerschurkenkoppel Claire en Francis Underwood gaan volgen. Er werd reikhalzend naar uitgekeken, maar er waren ook zorgen: is de serie wel opgewassen tegen de waanzin van de realiteit die Trump en co. ons schenken? Mathijs Deen sprak hierover met scenarist Tomas Ross in Nooit Meer Slapen.

Tot nog toe was de serie niet meer dan een aangescherpte versie van wat de ontnuchterde kiezer vermoedde: veel machtsvertoon in een wereld waarin de mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Maar wat betekent het voor de serie nu Trump aan de macht is en het ondenkbare in de volle schijnwerpers staat?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Immorele, genadeloze leider nu echt aan de macht

Verbeelding en werkelijkheid lopen nu zo door elkaar, dat de schrijvers soms het idee hebben dat ze in een wedloop met die werkelijkheid verzeild zijn geraakt. De immorele, genadeloze regeringsleider uit House of Cards zit nu écht in het Witte Huis. Er gebeuren nu dingen die we een paar jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden.

Quote

“Als je een paar jaar geleden met dit verhaal in Hilversum was aangekomen, dan hadden omroepbazen je lachend de deur gewezen.”

Scenarist Tomas Ross

Bizarre werkelijkheid

Schrijvers beklagen zich omdat Trump hiermee aan hen voorbij zou gaan; de verhaallijnen in House of Cards kunnen volgens hen niet tippen aan de bizarre werkelijkheid. Maar Ross ziet helemaal geen probleem: “Een goed gemaakte serie zorgt bij de kijker voor de gedachte: ‘Verdomd, het zou nog kunnen ook’. Dat de werkelijkheid zo is veranderd sinds Fortuyn, Wilders en Trump is juist een goudmijn voor scenaristen.”

Oftewel: de vreemde realiteit van nu is een zegen, het verruimt de mogelijkheden voor scenarioschrijvers om de meest waanzinnige verhaallijnen te bedenken en nog steeds geloofwaardig over te komen. Ross: “Zoals iemand in de Volkskrant zei: 'Als je een paar jaar geleden met dit verhaal in Hilversum was aangekomen, dan hadden de omroepbazen je lachend de deur gewezen'.”

Quote

When I’m looking directly in the camera I’m talking to one person and that’s Donald Trump

Kevin Spacey

Kevin Spacey over Trump vs. House of Cards

Ook hoofdrolspeler Kevin Spacey werd gevraagd naar de status van House of Cards nu Trump aan de macht is. Hij kon daar heel duidelijk over zijn: "We've never been more relevant." En tegen wie hij het heeft wanneer hij in de serie tegen de camera praat? “When I’m looking directly in the camera I’m talking to one person, and one person only, and that’s Donald Trump.”

Ster advertentie
Ster advertentie