Cultuur & Media

Snollebollekes' Rob Kemps: 'Ik mag de schoenveters van de hond van de buurvrouw van Jacques Brel nog niet strikken'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Snollebollekes' Rob Kemps: 'Ik mag de schoenveters van de hond van de buurvrouw van Jacques Brel nog niet strikken'

Nee, de Brabantse feestact Snollebollekes vergelijken met de Belgische chansonnier, dat kan echt niet, zegt Rob Kemps (34). Maar een inspiratie, dat is Jacques Brel wel. Net als Eddy Wally trouwens, of Godfried Bomans. Kemps vertelt dat en meer in zijn boek 'Randverschijnselen'. Kemps vertelt erover in De Nieuws BV.

"Snollebollekes is een deel van mezelf. Het is niet gespeeld, het is een soort uitvergroting," zegt Kemps. "Maar je moet niet de illusie hebben dat ik bij de bakker sta van 'Oo-oh, ik wil een brood, nondeju!'." Want, hij is meer dan de hypere entertainer die mensen opjut om van links naar rechts te springen. Hij is misschien ook wel de grootste fan van Jacques Brel in Nederland.

Grootste fan van Brel

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meteen gefascineerd was Kemps, toen hij dit voor het eerst hoorde: "Alles waar hij het over heeft, is gewoon waar. Brel kan gewoon zingen over een familie die hoopt dat oma een keer de pijp uitgaat, omdat ze de erfenis willen verbrassen. Het hoeft niet altijd gezellig te zijn, de zon hoeft niet altijd te schijnen."

Iedere dag luistert Kemps wel even naar Jacques Brel. En dan bij voorkeur naar live-uitvoeringen: "Brel is live nog beter. Hij was echt een speelman, hij legde daar álles in. Ik wil me daar ook op geen enkele manier mee vergelijken, ik mag de schoenveters van de hond van de buurvrouw van Jacques Brel nog niet strikken, maar ik probeer ook wel altijd alles te geven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Festival, feesttent, Gelredome

En dat werkt, hij verkocht twee keer het Gelredome uit en gaat van festival naar feesttent. "Ik maak feestmuziek, als je alles geeft, dan gaan mensen mee doen," zegt Kemps. Hij vindt het fijn dat hij de mensen dat plezier kan geven: "Ze hebben doordeweeks allerlei problemen, ze hebben een dubbele hypotheek en een hond die in de gang poept. Dan willen mensen gewoon even lekker springen nondeju.

Kemps: "Dat is hartstikke mooi, maar Brel, die bezingt het léven. In 'Jef' bezingt 'ie bijvoorbeeld een vriend die maar op de bank ligt en zegt 'ie kom op, sta op, pak het leven!"

In De Nieuws BV ging het ook nog over Eddy Wally, over hoe Rob Kemps gids werd op de beroemde Parijse begraafplaats Père-Lachaise en hoe dat allemaal in verhouding staat tot Snollebollekes.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie