Cultuur & Media
AVROTROS

Merlijn Kamerling: 'Het mooiste dat ik nu heb gevonden, is mijn vader'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Merlijn Kamerling: 'Het mooiste dat ik nu heb gevonden, is mijn vader'

Dinsdag is het 10 jaar geleden dat Antonie Kamerling overleed. Zijn zoon Merlijn schreef eerder al het boek Nu ik je zie over de zoektocht naar wie zijn vader was. Nu verschijnt maandag ook een documentaire: Antonie en Merlijn: 10 jaar later. "Ik heb mezelf helemaal in het diepe gegooid", vertelt Merlijn (21) in Humberto.

Merlijn vertelt dat het mooiste dat hij in zijn zoektocht naar zijn vader heeft gevonden, zijn vader zelf is. "Hem. En een beetje mezelf. Maar vooral hem. Eigenlijk heb ik gevonden wat voor bijzonder lieve en leuke vader hij was. Ik heb mijzelf lang vastgehouden aan dat hij rare dingen deed en dingen deed waar ik mij voor schaamde."

Alsof hij niet bestond

"Ik heb lang gedaan alsof ik geen vader had, omdat de pijn dat minder zou zijn. Maar ik heb lang niet gerealiseerd dat hij zoveel voor mij en mijn familie heeft betekend", vertelt Merlijn.

Het gevoel dat hij het verdriet wegstopt, heeft hij nu niet meer. "En dat is niet makkelijk, maar ik weet wel waarom ik het doe. Om dichterbij mijn gevoel te komen. Ik zat zoveel jaar vast. Ik wist niet wat ik wilde. En daar begin ik nu uit te komen."

Belangrijke vriend Matthijs

Vriend en regisseur Matthijs Kleyn hielp Merlijn bij het toelaten en het verwerken van het verdriet. "Ik viel stijl achterover toen Merlijn op een dag tegen mij zei: 'Ik praat nooit over mijn vader'. Terwijl wij elke dag over onze dode vaders aan het praten waren." Ook Matthijs raakte zijn vader op jonge leeftijd kwijt. "En toen dacht ik: hier moeten we iets meedoen", zegt Kleyn.

"Ik had dit beide nooit kunnen doen zonder Matthijs. Van het eerste moment dat ik hem ontmoette voelde ik al een soort klik. Dat ik bij hem echt mijn verhaal kon doen. En dat begon 3 jaar geleden. Toen leerden we elkaar kennen. En we begonnen vrij snel over mijn vader te praten en dat is eigenlijk nooit gestopt", vertelt Merlijn.

De documentaire Antonie en Merlijn: 10 jaar later, is maandag om 20.30 uur te zien op Net5.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoord kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis). Mensen met suïcidale gedachten én hun naasten kunnen hier 24/7 gebruik van maken.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie