Cultuur & Media

30 jaar Dutch Dance: van illegale feesten naar een miljardenindustrie

BNNVARA
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 30 jaar Dutch Dance: van illegale feesten naar een miljardenindustrie

30 jaar geleden begon de toen nog nieuwe muziekstroming dance aan een opmars in Nederland. Inmiddels zijn Nederlandse DJ's de grote sterren van nu en is het één van de grootste exportproducten van ons land. Waar begon 30 Jaar Dutch Dance en waar gaat het heen? Pioniers uit het vak: Daniël Leeflang (DJ Dano), Isis van der Wel (100% Isis) en Joost van Bellen praten erover in De Nieuws BV.

Van 500 naar 500 miljoen

Voor Van Bellen kwam zijn eerste aanraking met dance toen hij zijn eerste plaat kocht: "Een plaat waarvan ik dacht dit is zo futuristisch en anders. De repeterende beat vond ik geweldig. Ik was al fan van Kraftwerk dus dat repeterende gebeuren dat begreep ik wel. En, in '87 kwam er meer en toen ging ik werken in de Roxy. Helemaal aan het begin had ik de droom van stel je voor dat de hele Roxy vol zou staan, met 500 mensen en dat iedereen op alleen deze muziek zou dansen de hele avond. Nou, 500 miljoen per weekend nu, als het niet meer is!"

Quote

Helemaal aan het begin had ik de droom van stel je voor dat de hele Roxy vol zou staan

Joost van Bellen

Muziek van Mars

DJ Dano was niet verkocht toen hij voor het eerst dance hoorde in de Roxy: "Ik was journalist van een jongerenpagina en op een gegeven moment kwam ik de Roxy binnen. Ik hoorde die rare muziek en ik dacht, 'what the fuck is dit nou weer, dit komt van Mars ofzo. Die gasten die sporen gewoon niet.' Dus ik wilde een wreed artikel gaan schrijven."

Quote

Ik hoorde die rare muziek en ik dacht, 'what the fuck is dit nou weer, dit komt van Mars ofzo. Die gasten die sporen gewoon niet'

DJ Dano

Dano deed het niet, hij ging een paar weken later terug en toen gebeurde het: "Ik heb een biertje besteld en ik dacht ik waag het gewoon. Voor ik het wist kom ik vijf uur later helemaal bezweet van de dansvloer en toen dacht ik: dit gaat hem gewoon worden. Dit is het gewoon. Het was de energie die me greep, ik begreep de muziek. Niet veel later ben ik naar de muziekwinkel gegaan en heb ik een 606 drumcomputer gekocht."

De Roxy

Isis kocht haar eerste housetrack in '87 toen ze nog woonde in Overijssel: "En verder had ik niks anders dan de radio. De VPRO zond toen acid house uit en dat nam ik op met cassettebandjes thuis. En ik weet nog dat de NOS op een gegeven moment op het journaal liet zien dat er een club in Amsterdam was, en dat was dus de Roxy. En ik zat het te kijken met mijn ouders en ik dacht 'daar ga ik naartoe'."

Quote

We hebben allemaal een engeltje op onze schouder gehad geloof ik

DJ Dano

Illegale feesten en verzet

Sinds de begintijd van Dutch Dance is er een heleboel veranderd. Zo zijn er bijvoorbeeld ook een stuk minder illegale feesten en dansen onder de snelweg van de A10, dat zien we misschien niet zo snel meer gebeuren... "Een van de vetste dingen die ik heb meegemaakt", noemt dj Dano het. "We waren helemaal achteraan de A10 gezet. Er was gewoon geen zuurstof meer op de aansteker aan te krijgen. We hebben allemaal een engeltje op onze schouder gehad geloof ik."

Er was destijds ook veel verzet tegen de 'nieuwe' stroming. Van Bellen: "Helemaal aan het begin had je journalisten die boos werden, die koppen schreven als 'De terreur van het niets', want het had volgens hen geen inhoud. En er waren mensen die allemaal gingen zitten op de dansvloer. Ik kreeg ook wel biertjes naar m'n kop gesmeten."

Quote

Toen ik mijn ogen opendeed was iedereen weg. Toen dacht ik 'het is maar goed dat ik verhuist ben'

DJ Isis

In het westen van het land had Isis wel aansluiting gevonden, maar in het oosten van Nederland was het wel anders. "Op een gegeven moment ging ik naar een club daar en toen vroeg ik aan de dj of hij house wilde draaien. Die zette een houseplaat op, dus ik helemaal enthousiast de dansvloer oprennen, ogen dicht. Toen ik mijn ogen opendeed was iedereen weg. Toen dacht ik 'het is maar goed dat ik verhuist ben'."

Succes van Nederland

Inmiddels is de dancewereld uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Isis: "Volgens mij komt het omdat het op een gegeven moment gepopulariseerd is. Dan gaan ook zakenmensen zich ermee bemoeien en dan komt er een heel ander verhaal om de hoek kijken. Wat dat betreft is dance algemeen goed geworden. Het is gewoon door iedereen omarmd, inclusief de commercialiteit en dat heeft als gevolg dat er dus allemaal mensen er hun beroep uit gaan halen."

Quote

Dance is algemeen goed geworden. Het is gewoon door iedereen omarmd, inclusief de commercialiteit

DJ Isis

Het succes van Nederland volgens Isis? "Nederland is groot geworden door klein te zijn, omdat wij niet zoveel last hebben van nationalisme, hebben we minder last van navelstaren en kunnen we beter naar buiten kijken. En zo kunnen we sneller informatie uitwisselen en implementeren. We zijn een intermediair land en dat is waar onze kracht ligt."

Meer van 30 jaar Dutch Dance drie zaterdagen vanaf 20 oktober, rond 22.55 uur bij VPRO op NPO 3

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie