Cultuur & Media
WNL

'Veel Hilversumse redacties waren anti-Fortuyn'

foto: ANPfoto: Bron foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel Hilversumse redacties waren anti-Fortuyn'

Dankzij de AVROTROS-serie Het jaar van Fortuyn blikt de oudere generatie terug op een bijzondere periode, en maakt de jongere generatie kennis met Pim Fortuyn. Cees Wijburg heeft een klein rolletje in de serie, als nieuwslezer en dus zichzelf; hij was namelijk jarenlang werkzaam bij onder meer de radionieuwsdienst van het ANP en de Wereldomroep. Op de dag dat Fortuyn werd vermoord had hij dienst bij VRT. "Ik was in shock", vertelt hij bij In de Kantine op NPO Radio 1.

Video niet beschikbaar

Als journalist maakte Wijburg op veel Hilversumse redacties mee dat men erg 'anti-Fortuyn was', zo vertelt hij. Daarom was zijn eerste reactie, toen hij op de redactie hoorde dat de politicus was neergeschoten: "Dit is precies wat jullie willen", zo zegt hij. "Ik liep weg en dacht: ze maken een grap."

Dat zei hij in een opwelling, geeft hij toe. "Niemand wil dit. Niemand wil het geweld in deze proportie. Maar dat bepaalde mensen hem het zwijgen op wilden leggen is een feit."

Fortuyn was een van de weinige politici die toentertijd buiten de gebaande paden durfde te treden, zegt Wijburg. "Het valt me op dat dit 20 jaar na dato nog altijd zo’n enorm topic is." Hij vraagt zich af hoe het komt dat dit nog steeds zo leeft.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie