Cultuur & Media
KRO-NCRV

Mediaforum: 'Mark Rutte en Hugo de Jonge zijn gewoon uitgewoond'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: 'Mark Rutte en Hugo de Jonge zijn gewoon uitgewoond'

Politiek commentator Kees Boonman keek gisteren naar de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge en zag twee mensen die "gewoon uitgewoond zijn" door het vele werk. Daarbij duurde het te lang. "Een persconferentie van twee uur moet je ook niet doen", zegt hij bij het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Volgens Boonman - die in zijn carrière talloze persconferenties in binnen- en buitenland bijwoonde - zit het in de aard van de journalisten om altijd maar door te vragen. Toch kun je niet oneindig doorgaan met vragen, vindt hij. "Je moet ze ook dwingen om to the point te blijven."

Volgens Boonman zijn er ook nog andere momenten om vragen te stellen en dient de volgende persconferentie zich alweer aan. Hij denkt dat het vanuit strategisch oogpunt, voor de bewindspersonen én voor de kijkers, niet goed is zo lang door te gaan. "Het resultaat van twee uur kijken is dat niemand meer kan navertellen wat er nou precies besloten is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wéér een datum

Politiek verslaggever Floor Bremer is verbaasd dat er in het gepresenteerde stappenplan wéér datums werden genoemd. Eerder werd de datum van 21 april niet gehaald en toen stond volgens de RTL-verslaggever "iedereen op zijn achterste benen. "Dan ga je er vervolgens wéér een nieuwe datum opplakken. Dat is niet handig."

Na de persconferentie werd de nieuwe datum van 28 april alweer onderuit gehaald door OMT-lid Diederik Gommers aan de talkshowtafel van Op1. "Je zou - zonder af te doen aan de boodschap van het plan - ook kunnen zeggen: zodra het mogelijk is." Volgens Bremer is dat beter voor de verwachtingen en het draagvlak in de samenleving.

Het Politiekforum met Kees Boonman en Floor BremerBlijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie