Cultuur & Media
BNNVARA

De beste speech van de maand: 'Hier staat iemand met een verhaal, die een nieuw politiek tijdperk inluidt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste speech van de maand: 'Hier staat iemand met een verhaal, die een nieuw politiek tijdperk inluidt'

Aan wiens lippen hebben we gehangen? Wie roerde ons tot tranen? En voor wie klapten we onze handen stuk? Julia Wouters, van de Intouch Female Leadership Academy en Jurjen van den Bergh van de Goede Zaak bespreken hun top 3 van deze maand in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Van den Bergh: "Vorige maand vonden we dat er te weinig mooie woorden uit de Verenigde Staten kwamen. Deze maand hoorden we van alles en ook in Nederland vielen dingen op."

3. Arjen Lubach

De nummer 3 is een verrassende uit Nederland. Van den Bergh: "Op nummer 3 staat Arjen Lubach. Ze hebben het format van het tv-programma omgegooid waardoor het slot item van elke uitzending een kwartier lang een heel goed opgebouwd verhaal is. Deze week hield hij een speech over Hong Kong, maar zijn beste verhaal was die van vorige maand over datacenters, niemand had daar ooit over nagedacht."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=OiPoR9OvD0Y" start="false"}
{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=sEdZrnLp-y0" start="false"}

"Wat ik knap vind is hoe hij vorm en inhoud combineert," vertelt Wouters. "Hij kan je echt op andere gedachten brengen. Dingen die je altijd normaal vond, of nooit veel over nadacht, daar ga je door hem ineens over nadenken. Hij kan echt het politieke debat sturen, want als iets bij Lubach aan bod is geweest dan weet je dat er kamervragen komen." Van den Bergh vult aan: "Je ziet hoe serieus politici hem nemen."

Wouters geeft aan dat het ook gevaarlijke kanten heeft: "Dat geldt voor elke effectieve speech, want als je het goed doet zet je mensen aan het denken of krijg je ze in beweging. Hij slaat ook weleens de plank behoorlijk mis, maar het werkt retorisch goed en hij zet je aan het denken."

2. Cori Bush

Van den Bergh: "Cori Bush werd als eerste zwarte vrouw gekozen als afgevaardigde voor Missouri. Cori Bush geeft dan deze speech. Hij staat in het teken van running. We hebben haar leren kennen omdat ze 'on the run' was voor de politie in een Black Lives Matter-achtig geweld incident. Daarna heeft ze protesten 'gerund' en daarna ‘she ran for office’. Dat is haar gelukt.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=RgWLt7BhR0c" start="false"}

Wouters: "Wat ik heel knap vind is dat ze niet zegt: 'Ik ben de eerste zwarte vrouw en hallelujah'. Van den Bergh vult aan: "Het gaat echt over representatie en dat is echt heel sterk."

Terugkerend in haar speech is het gebruik van de woorden: 'I love you'. Wouters zegt het volgende hierover: "Ik vind 'I love you' niet iets wat je een politicus vaak hoort zeggen. Er komen steeds meer mensen die zich niet aan de regels houden in de politieke arena. Het gaat niet meer alleen om ratio en beleid. Heb je in Nederland ooit een politicus horen zeggen; ik hou van je?"

Van den Bergh: "Als je het aan een sterke emotie als liefde koppelt, krijg ik er kippenvel van." Wouters vult aan: "Dit is iets nieuws. Vroeger moest je je juist aanpassen om serieus genomen te worden. Je moest je identiteit afleggen."

1. Kamala Harris

De winnaar uitkiezen was niet moeilijk vond Wouters. Ze kozen voor de speech na de verkiezingsuitslag van Kamala Harris. Wouters: "Zij is in de hele rits van vice-premiers, na al die witte mannen, de eerste zwarte vrouw. Dat maakt ze helemaal het onderwerp in haar speech. Dat vind ik heel moedig en knap. Zij doet dat 'unapologetic'. Dat vind ik prachtig. Mijn man moest ook huilen toen hij deze speech hoorde. Het komt echt binnen."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=MXnePLTILY4" start="false"}

Van den Bergh: "Hier komen vorm en inhoud bij elkaar. Ik heb wel nog allemaal dingen over hoe zeer ze Biden op een voetstuk zet en dan pas over haar eigen zaak praat, maar misschien is dat ook wel nodig in deze context. Toen ik de speech zag voelde ik letterlijk: 'hier staat iemand met een ander verhaal die een nieuw politiek tijdperk inluidt'."

"Wat ik er verder goed aan vind is dat ze credits geeft aan de ruimte waarin ze dit kan zijn," vertelt Van den Bergh. "Maar vooral dat ze laat zien hoe zij de volgende stap is in de geschiedenis. Wat ik ook super mooi vind is dat je beelden te zien kreeg van kleine meisjes die naar haar speech keken. Wanneer je naar de plaatjes van de vorige vice-presidenten kijkt zijn het allemaal mannen en dan staat er ineens Kamala Harris."

Speeches

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie