Cultuur & Media
KRO-NCRV

Johan Derksen over gebroeders De Boer: ‘hoe diep kun je zinken?’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Johan Derksen over gebroeders De Boer: ‘hoe diep kun je zinken?’

Frank en Ronald de Boer hoeven voorlopig niet te rekenen op een uitnodiging voor de verjaardag van Johan Derksen. ‘De Snor’ had vanochtend in 1 op 1 geen goed woord voor de voetbalbroers over. "Frank de Boer is een stuntelaar eerste klas."


'Ik hou mijn hart vast'

De bekendste voetbalanalist van Nederland, die vanavond samen met zijn VI-kompanen begint aan de dagelijkse SBS 6-talkshow ‘De Oranjezomer’, is somber gesteld over de kansen van het Nederlands elftal op het EK voetbal. "Ik houd mijn hart vast", verzucht Derksen. "Frank de Boer heeft het goed gedaan bij Ajax en normaalgesproken ontwikkelt een trainer zich na zo’n succes, maar hij is overal mislukt. Nu is hij als zevende keus bondscoach geworden en die rol kan hij totaal niet aan."

Veronica Inside

Derksen, die na het volgende voetbalseizoen afzwaait bij Veronica Inside, is er niet rouwig om dat hij het WK in Qatar zal mislopen. "Dat zou alleen maar ergernis bij mij oproepen. De bondscoach bagatelliseert de mensenrechtenschendingen en zijn broer Ronald is zelfs betaald ambassadeur bij de Qatarese voetbalbond. Dan denk ik: gebroeders De Boer, hoe diep kun je zinken?"

De voormalig linksback, wiens biografie Derksen recent verscheen, kijkt met veel plezier terug op zijn loopbaan. "Als ik ‘s ochtends vroeg de bouwvakkers aan het werk zie, realiseer ik me wat voor een fantastisch leven ik heb gehad." Volgens de analist is er geen leukere wereld om in te werken dan die van de media. "Zeker omdat ik de cowboytijd heb meegemaakt, waarin we binnen een mum van tijd op de koffie bij Cruyff en Van Hanegem konden komen. Maar tegenwoordig krijg je de Paus nog eerder aan de lijn dan de rechtsback van Ajax."

Land van betutteling

Ook de vele rellen waarin ‘De Snor’ in de loop der jaren terechtkwam, zal hij niet gaan missen. "De Arie Boomsma’s van deze wereld zitten met een notitieblokje en hele grote oren mee te luisteren naar alles wat ik op televisie zeg. We zijn in dit land in een tijd van betutteling beland. Als dat de nieuwe tijd is, hoef ik daar niet in mee te groeien’." Derksen is dan ook niet van plan om zijn stijl te veranderen tijdens zijn laatste TV-seizoen. "Ik blijf gewoon mezelf", zegt de Drentenaar zonder een spoor van twijfel. "En over een jaartje zijn al mijn vijanden voorgoed van me verlost."

Johan Derksen over gebroeders De Boer: "hoe diep kun je zinken?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie