Cultuur & Media

Het magische succes van Kinderen voor Kinderen

EONOS
foto: BNNVARA/KINDERENVOORKINDERENfoto: BNNVARA/KINDERENVOORKINDEREN
  1. Nieuwschevron right
  2. Het magische succes van Kinderen voor Kinderen

Komend najaar bestaat Kinderen voor Kinderen maar liefst 40 jaar. Al die tijd is het populaire kinderkoor een wa-wa-wa-waanzinnig succes. In Langs de Lijn En Omstreken vierden Edwin Rutten, oud presentator van de show en Mandy Huydts, oud-zangeres van het kinderkoor alvast het jubileum.

Het in 1980 opgerichte kinderkoor dat jaarlijks een nieuw album met kinderliedjes uitbrengt zorgt al jaar en dag voor vrolijke gezichten. In eerste instantie was het beroemde kinderkoor uit Hilversum eenmalig opgericht ter ondersteuning van de Vara-speelgoedactie, maar al gauw werden de shows één groot succes.

Zelfs nadat de speelgoedactie in 1991 werd afgeschaft, bleef het kinderkoor met hits als ‘Op een onbewoond eiland’, ‘Kip, patat en appelmoes’ en ‘Als ik de baas zou zijn van het journaal’ een daverend succes.

Sinterklaas

Edwin Rutten vertelt hoe hij met de geweldige hit ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet’ de eerste rapper was op de Nederlandse televisie, Doordat de orkestbanden bij de opnames van het nummer in een andere toonsoort stonden dan voorheen afgesproken, heb ik het nummer uiteindelijk gered door het met een gevoelig parlando te zingen’’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vernieuwing

40 jaar na de lancering van Kinderen voor Kinderen in 1980 is er in de basis nog maar weinig veranderd. De thema’s voor de liedjes die vroeger werden aangedragen door kinderen van basisscholen leven tegenwoordig nog steeds onder de doelgroep. Toch is in de jaren de leader van Kinderen voor Kinderen wel aangepast. Waar vroeger ‘Een kind onder de evenaar, is meestal maar een bedelaar’ uit volle borst werd meegezongen kunnen deze dubieuze teksten tegenwoordig niet meer.

Als kind realiseer je je niet dat zo’n tekst raar was of zoiets’’, zegt Mandy Huydts die in het koor zong tussen 1981 en 1985. Tegenwoordig luidt de tekst van het intronummer ‘Al spreek je niet dezelfde taal, muziek verstaan we allemaal’. ‘’Dat vind ik toch veel mooier ondanks de autotune die eroverheen zit’’, zegt Mandy. ‘’Ieder kind kent het."

Luister het gesprek met Mandy Huydts en Edwin Rutten hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie