Cultuur & Media
VPRO

Trijntje Oosterhuis: 'Zingen is een huwelijk met je hart'

foto: Kippa Paul Bergenfoto: Kippa Paul Bergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Trijntje Oosterhuis: 'Zingen is een huwelijk met je hart'

Trijntje Oosterhuis draait al 25 jaar mee aan de top van de Nederlandse muziekwereld, en nog steeds blijven nieuwe dromen uitkomen. Nu is er een nieuwe album, Everchanging Times, met alle Champions League-spelers aan boord: de legendarische songwriter Burt Bacharach, componist Vince Mendoza en niemand minder dan zanger Gregory Porter. "Alle liedjes die je zingt, gaan langs je hart", zegt Oosterhuis in Nooit Meer Slapen.

Meteen luisteren: Trijntje Oosterhuis in Nooit Meer Slapen - Nooit meer slapen

Champions League-spelers aan boord

Het is een bijzonder project dat ook nog eens tot stand is gekomen tijdens de pandemie, vertelt Oosterhuis. "Als je in de pandemie zit, kom je aan de oppervlakte van wat er echt toe doet. Dan zijn dingen ineens veel meer mogelijk dan je ooit had kunnen bedenken." Dan heeft ze het niet eens over de technische mogelijkheid van het opnameproces met de muzikale beroemdheden. "Maar over het kloppende hart en de bereidheid hieraan mee te doen, met alle Champions League-spelers aan boord. Dit project heeft als een soort magneet gewerkt, Burt Bacharach, Gregory Porter werden er allemaal gelukkig van."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Somebody Else's Lover

Alle liedjes die ze zingt, gaan langs haart hart, vertelt Oosterhuis. "Zingen is een huwelijk met je hart. Want je moet bereid zijn te laten zien wat erachter schuilgaat." Of een zware levensfase het zingen kan bemoeilijken? "Het is net als zwanger zijn, je bent het óf niet. Zo is het ok met een liedje zingen. Je gaat altijd naar het gevoel wat dat betekent. Het is nooit minder, ook al heb je het dertig keer gezongen."

Een exemplarisch voorbeeld voor haar is de legendarische song Somebody Else's Lover, autobiografisch geschreven op het leven van Oosterhuis eind jaren '90. "Ik heb wel eens perioden gehad dat ik het niet meer kon horen. Elke keer haalde ik die wond weer open als ik het moest zingen. Een soort selffulfilling prophecy, je wordt een soort emotioneel repeterende langspeelplaat omdat je in die groef blijf hangen. Dat kan soms te veel worden. Ik kan nog steeds het gevoel terughalen dat ik toen had. Logisch, want dat is wat muziek en liedjes doen."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie