Cultuur & Media

Leesvoer voor de zondag

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Leesvoer voor de zondag

[NTR] Deze week in de NPO Radio 1 Boekenpodcast bespreken Julie Blussé (OVT) en Pieter van der Wielen (Nooit Meer Slapen), elk twee boeken. Julie Blussé koos voor een academisch boek (dat niet academisch aandoet), In Zijn ogen geen zondaar, en voor een graphic novel, Terug aan het land. Pieter van der Wielen koos voor een politieke biografie, Een wonderbaarlijke politicus, en een spannende roman, De Stem.

#41 - Julie Blussé en Pieter van der Wielen bespreken: De Stem, Terug aan het land, Hans van Mierlo een wonderbaarlijke politicus en In Zijn ogen geen zondaar - De Boekenpodcast

Een wonderbaarlijke politicus – Hubert Smeets

Pieter: "Hans van Mierlo was oorspronkelijk een journalist, een beetje een luie journalist. Hij deed altijd heel lang over een stuk en was vooral heel druk met over de redactie heen en weer lopen met een kopje koffie, terwijl hij intellectuele weerspiegelingen ophield tegen medejournalisten. Zijn favoriete zin was dan ook: 'Je zou daar eens een stuk over moeten schrijven.'

Van Mierlo is politicus tegen wil en dank, dat heeft hij altijd blijven onderstrepen. Maar het is ook een leugen, hij is hartstikke verslaafd aan de politiek. Hij kan niet meer zonder.

Dat maakt het ook een tragisch verhaal. Het is eigenlijk een politicus net zoals al die andere mannen in pakken.

Een vraag die je je eigenlijk nog steeds kan stellen is: heeft D66 verschil gemaakt? In dit boek kom je erachter dat dat een rode draad is in de geschiedenis van de partij."

In Zijn ogen geen zondaar – Jolanda van der Lee

Dit was een fascinerend, fijn boek, wat ik iedereen zou aanraden, vertelt Julie.

Julie: "Het is een boek wat eigenlijk gaat over de vraag: hoe dachten mannen die op mannen vielen over zichzelf in de 19e eeuw, in een tijd dat er nog geen woorden waren om betekenis te geven aan die gevoelens.

Het gaat over mannen die aan psychiaters en psychologen worden onderworpen, als ze voor de rechter waren gekomen omdat ze in het openbaar betrapt waren met een andere man. Om erachter te komen of de mannen toerekeningsvatbaar waren, werden ze dan naar een psycholoog gestuurd.

Het gaat om vijf mannen. Het waren ook alleen mannen, omdat vrouwen niet zo vaak in de rechtszaal belandden, daarom niet bij een psychiater kwamen, en dus niet werden geïnterviewd."

Het favoriete verhaal van Julie is het verhaal van de marine-officier:

"De marine-officier vertelt: 'Toen ik kind was, kuste ik met meisjes en met jongens. Op een gegeven moment werd ik uitgezonden naar Indië en op een dag zag ik een jongen en ik keek in zijn ogen. Het was een vreemd soort herkenning en vanaf dat moment wist ik wie ik was, en leerde ik mijzelf kennen.'

Het boek is een soort monumentje wat aantoont wat voor moois er voort kan komen uit archiefwerk. Je kan echt nog hele bijzondere verhalen vinden."

De twee andere boeken die zijn besproken zijn De Stem, van Jessica Durlacher, en Terug aan het land, van Joe Sacco. Luister hier de hele aflevering.

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie