Cultuur & Media
NOS

Boerenrockgroep Normaal past tekst 'De boer is troef' aan

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Boerenrockgroep Normaal past tekst 'De boer is troef' aan

De boer is nog steeds troef, zegt zanger Bennie Jolink van boerenrockgroep Normaal in NOS Met het Oog op Morgen. Maar het commentaar op de voorloper van de Europese Unie? Die zal daar niet meer in te horen zijn.

Bekijk hier het gesprek met Bennie Jolink.

"Mijn beide opa's waren boer. Wij werden voor boer uitgescholden, omdat we in dialect zongen. Het is onze geuzennaam", vat Jolink de reacties op zijn nummer uit 1983 samen. "We moeten de boeren een hart onder de riem steken."

Ook in 2023 is hij het daar mee eens. Maar in het eerste couplet zat één zin, waar hij al jaren over viel. "De EEG trapt ons weer terug... Dat is natuurlijk verschrikkelijke onzin." Door de boerenprotesten en regelmatig escalerende acties begon hij daar meer over na te denken.

"Het tegenovergestelde is waar. De Nederlandse boeren hebben miljarden subsidie van de EEG ontvangen. Daar wees een journalist destijds me al op." Nu past hij de tekst daarom aan. "Maar de waardering voor de boeren is hetzelfde."

Hij hoopt dat er een einde komt aan de polarisatie, waar hij zich erg boos over maakt. "Het gaat de verkeerde kant op. We moeten het samen doen met iedereen. Niet met bedreigingen, omgekeerde vlaggen en relschoppers."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie