Cultuur & Media
MAX

Nazikunst tentoongesteld in Arnhem: 'Omdat het zo verleidelijk is, is de context heel belangrijk'

foto: NIOD
  1. Nieuwschevron right
  2. Nazikunst tentoongesteld in Arnhem: 'Omdat het zo verleidelijk is, is de context heel belangrijk'

Museum Arnhem bereidt zich voor op een beladen tentoonstelling. In het najaar kan hier kunst uit het derde rijk gezien worden. De nazi's waren dol op realistische kunst waarin het Duitse volk geïdealiseerd werd, en die kunst werd ook ingezet als propaganda. Saskia Bak is de directeur van het museum en vertelt erover in Villa VdB.

Propaganda

De kunst die later dit jaar tentoon wordt gesteld, werd al voor de Tweede Wereldoorlog gemaakt. "Kunst binnen de realistische stroming werd door de nazi’s omarmd," vertelt Bak. "De nazi’s bepaalden welke kunst wel en niet acceptabel was, en vervolgens boden ze dat een podium en gebruikten ze het als propaganda. Hierdoor is die kunst later niet meer getoond."

De nazi-ideologie

De kunstwerken in de tentoonstelling vallen dan ook binnen de nazi-ideologie. "Denk aan schilderijen van landschappen met boeren, die met het hele gezin aan tafel zitten, maar ook aan sterke, gezonde lichamen en industrie." zegt Bak.

Ironisch genoeg viel de persoonlijke voorkeur van Hitler daar ook buiten. "Die kunst is eigenlijk heel modern, bijna surrealistisch. En dat schuurt tegen de 'Entartete Kunst', de kunst die door de nazi’s juist werd verboden."

Controversieel?

"Kunst uit het derde rijk was bewust heel verleidelijk, omdat het ook gewoon propaganda was," zegt Bak. Die aantrekkelijkheid stelt het museum ook voor een dilemma, want mag de bezoeker de kunst eigenlijk wel bewonderen? "Je kan bijna niet anders dan er op een bepaalde manier van genieten, daarom moet iedereen die binnenkomst voldoende context krijgen," vertelt Bak.

"Wij vinden deze tentoonstelling heel belangrijk voor jongeren, die juist weinig van de Tweede Wereldoorlog weten. Juist zij hebben veel te maken met beeld, en dus moeten ze leren hoe je zulke beelden kunt lezen en gebruiken."

De tentoonstelling Kunst in het derde rijk is vanaf 11 november te zien in Museum Arnhem.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie