Cultuur & Media
NOS

De boswachter van anno 2021

  1. Nieuwschevron right
  2. De boswachter van anno 2021

Voor veel mensen is het een onvervulde kinderdroom: boswachter worden. Lekker vogels kijken, alle bomen uit je hoofd leren. Hoe romantisch is dat beroep anno 2021 nog? Over die vraag heeft Wim Huijser het boek ‘Het pad van de boswachter’ geschreven. Hij ging met een dertigtal boswachters mee op pad.

Wat moet een boswachter anno 2021 in zijn mars hebben?

Het was ook de droom van Huijser. “Dat was van mij een jongensdroom, die ik tot mijn vijftiende heb gehad. Dat stond vast.”, legt hij uit in NOS Met het Oog op Morgen. Zijn vader nam hem altijd mee de bossen, daar is zijn liefde voor het vak ontstaan. Helaas had hij niet het juiste vakkenpakket. “Je had exacte vakken nodig en mijn decaan vertelde mij dat mijn pakket daar niet bij aansloot.”

Romantisch

Veel mensen hebben een rooskleurig idee bij een baan als boswachter. Wilde dieren in het bos, overal groen om je heen en je ziet de bomen van kleur veranderen. “Er zijn nergens zo veel open sollicitaties als bij boswachters.” Volgens hem zijn het vaak vrouwen of mannen die tegen de vijftig lopen. “Die denken dan: ik heb een te drukke business, maar ik houd ervan om buiten te zijn. Kan ik geen boswachter worden?” Is het wel echt zo romantisch? Als je het aan Huijser vraagt dan is het een ‘gedroomd beroep’.

In de praktijk is het werk van een boswachter totaal anders dan wat mensen verwachten. Veelal lopen ze niet de hele dag in de buitenlucht, maar zitten achter de computer of in een stoel. “Denk aan procedures, overleg, plannen maken en niet te vergeten heel veel kilometers in de auto.” De auto is onmisbaar in het vak. “Als je bij een provinciaal landschap zit, dan heb je zo’n anderhalf uur te rijden van het ene naar het andere gebied. ” Daarnaast hebben ze mensen die hun hond niet aan de lijn hebben of krijgen ze zelf te maken met criminaliteit.

Uitdaging

Biesbosch boswachter Harm Blom beheert een gebied waar bijna 3 miljoen unieke bezoekers elk jaar ontvangt. Dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo merkt hij dat mensen steeds vaker een eigen mening vormen bij Staatsbosbeheer. Mensen nemen, volgens Blom, niet zo snel meer aan wat een boswachter denkt of vindt. “Er broeden visarenden bij ons. Wij vinden het logisch om er dan omheen te lopen, blijkt toch dat mensen zelf willen bepalen wat wel en niet goed is.”

Ondanks het werkelijke beeld, vind boswachter Blom het beroep nog steeds een ‘lot uit de loterij’. “Je zit continu midden in de maatschappij in gesprek met de mensen. Dat is toch prachtig werk.”

OOG boswachter

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie