Cultuur & Media

De tragische ondergang van rockster Michael Hutchence
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De tragische ondergang van rockster Michael Hutchence

In 1997 wordt de populaire zanger van de rockband INXS dood in zijn hotelkamer aangetroffen. Het lijkt erop dat er wéér een rockster de dodelijke cocktail van roem, drank en drugs niet aankon. Een nieuwe documentaire schijnt nieuw licht op het leven van Michael Hutchence.

Presentator Jan Douwe Kroeske was één van de laatste mensen die hem interviewde voor zijn dood. "Ik denk dat mensen na het zien van deze film, anders naar hem gaan kijken."

Na een turbulent leven wordt het levenloze lichaam van de rockster gevonden in zijn hotelkamer in Sydney. Hij is een van de meest succesvolle Australische artiesten ooit wanneer hij een einde aan zijn leven maakt.

Eerder dat jaar ontving Kroeske hem in zijn programma 2 Meter Sessies. Kroeske keek het ruwe materiaal van die opname terug. "Het was een van de laatste tv-opnames van INXS als complete band. Je ziet Hutchence helemaal uit zijn creatieve dak gaan. Dat is fantastisch om te zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Na het zien van de documentaire kijkt Kroeske anders naar die opname. "Fuck, dacht ik toen ik naar hem keek. Jij zat zó slecht in het leven op dat moment."

Helemaal mis

Op een beslissend moment in 1992 gaat het helemaal mis voor Hutchence. Hij is in Kopenhagen met zijn toenmalige vriendin als hij door een taxichauffeur op zijn hoofd geslagen wordt omdat hij in de weg zou staan. Hij raakt de stoeprand en er komt bloed uit zijn oor. In de film vertelt zijn ex-geliefde dat ze dacht dat hij dood was.

"Er is van alles mis door de klap en hij verliest zijn smaak en geur", vertelt Kroeske. "Dit is een cruciaal aspect in zijn leven. Hierna wordt hij somber en zwart."

Michael Hutchence bij een persconferentie in 1996

Woede op de wereld

Bekenden van Hutchence vertellen hoe de zanger na zijn hoofdtrauma veranderende en dat hij woedend werd op de wereld. Hij zocht meer het gevaar op, in relaties, drank en drugs. Hutchence biecht aan zijn mede-bandlid op dat het ongeluk alles in hem heeft veranderd. Zijn charmante onzekerheid transformeert tot een meerkoppig monster dat uiteindelijk zijn ondergang wordt.

Paula Yates op de begrafenis in 1997

Kroeske kende Hutchence goed en sprak hem meerdere keren vanaf de jaren tachtig tot aan zijn dood. Hij had geen idee van de ernst van zijn hersenbeschadiging. "Ik kende de weerslag die het voorval in Denemarken op hem had niet." Uit de film blijkt ook dat de zanger het er bijna nooit over had.

Bob Geldof

Het drama stopt niet met de zelfmoord van Hutchence. De tragische gebeurtenissen stapelen zich na 1997 op met de zelfmoord van zijn ex-vriendin en moeder van zijn kind, Paula Yates. Zij was op haar beurt getrouwd met Bob Geldof en een van hun kinderen, Peaches, stierf op vijfentwintigjarige leeftijd net zoals haar moeder aan een overdosis heroïne. "Er moet een vervolgdocumentaire komen met Bob Geldof."

De documentaire Mystify: Michael Hutchence is vanaf donderdag 24 oktober 2019 te zien in de bioscoop.

Ster advertentie
Ster advertentie