Cultuur & Media
VPRO

Youp van ’t Hek: 'De samenleving is gevoeliger geworden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Youp van ’t Hek: 'De samenleving is gevoeliger geworden'

Youp van ’t Hek staat er inmiddels om bekend dat hij geen woorden inslikt tijdens zijn shows. Toch probeert hij beter op zijn woorden te letten: "De samenleving is gevoeliger geworden", zei hij afgelopen nacht bij Nooit Meer Slapen.

Youp van 't Hek (cabaretier, columnist, schrijver) - Nooit meer slapen

Eigen publiek

Van ’t Hek is bezig met zijn afscheidstournee De laatste ronde, waarin hij het heeft over de toenemende generatiekloof tussen hem en de jeugd. Hierover zegt Van ’t Hek: "De lucht is eruit, het is allemaal veel gevoeliger geworden." Hij let daarom ook wat meer op zijn woorden, maar vindt dat hij wel de taak heeft als cabaretier om af en toe een discussie op te kloppen. "Wij vinden de grapjes niet zo gauw te ver gaan, de werkelijkheid van wat mensen elkaar aandoen is veel gruwelijker."

Hij realiseert zich goed dat sommige mensen hem daarom niet leuk vinden. "Ik heb een eigen publiek en die vinden het hartstikke leuk, die snappen mijn humor." Mensen die zich wel wat van hem aantrekken en het niet leuk vinden, moeten ook vooral niet naar zijn shows komen. Toch moet het deels met een korreltje zout worden genomen, wat Van ’t Hek zegt. "Het is ook deels toneel en lol trappen met de zaal."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorzichtig schrijven

Waar hij op het toneel er met gestrekt been in kan gaan, let hij tegenwoordig wel meer op zijn woorden in de columns die hij schrijft voor NRC. "Omdat mensen dan niet je intonatie kunnen horen. Mensen kunnen ook beter voor zichzelf opkomen nu, dus moet ik beter op mijn woorden letten. Ik heb ook nooit kwaad bedoeld met mijn woorden."

Toch is hij tegen een 'muffe' samenleving waarin je niet mag zeggen wat je denkt. Hij voelt zich uitgedaagd door de 'wokegemeenschap' en daar reageert hij op. Dat vindt hij ook zijn taak als cabaretier: de discussie aanzwengelen.

Afscheid

Van ’t Hek geniet van zijn laatste voorstellingen: "Op het podium staan blijft het leukste wat er is." Ondanks dat hij het zo naar zijn zin heeft op het podium vindt hij dat het tijd is om afscheid te nemen: "Ik stop liever vijf jaar te vroeg dan tien minuten te laat."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie