Cultuur & Media
BNNVARA

Muzikanten achter Leidse cultband Rubberen Robbie schreven hits voor Hazes

foto: Red Bulletfoto: Red Bullet
  1. Nieuwschevron right
  2. Muzikanten achter Leidse cultband Rubberen Robbie schreven hits voor Hazes

Op 3 oktober, tijdens het Leids Ontzet, schalt Rubberen Robbie uit de speakers. De act staat bekend om hun Leidse tongval en is door de Leidenaren in het hart gesloten. Maar oorspronkelijk was het niet bedoeld als typisch Leids, vertellen drummer Geertjan Hessing en bassist Aart Mol in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Voordat Rubberen Robbie bestond, vormden onder andere Hessing en Mol de glamrock band Catapult. De band bestormde in de jaren '70 met een aantal singles de Nederlandse hitparade. Toch was het ook nog in diezelfde jaren '70 dat de verkoop van de singles opdroogde en de glamrock-stroming aan populariteit afnam.

'Geef mij maar drank'

Omdat het einde van de glittertijd naderde, moesten de mannen wat anders bedenken aangezien ze wel van de muziek wilden blijven bestaan. Toen kwam hun uitgever, Willem van Kooten, met het idee om een Nederlands nummer te maken van 'Ça Plane Pour Moi' van Plastic Bertrand. Dat werd het 'Geef mij maar drank', "en dat was nog in algemeen beschaaf Nederlands, zeg maar", vertelt Mol.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Tc_q16eOMn0" start="false"}

Leids succes door balorigheid

De Leidse tongval van Rubberen Robbie vindt zijn oorsprong op de B-kant van die plaat. Mol: "In de auto naar de studio begrepen we dat we ook nog een B-kantje moesten hebben. We zaten met een aardige kater in de auto, en op de achterbank hebben we het liedje 'Zuipen' gemaakt. En dat ging over de kater en de gevolgen van een avondje doorgaan." Hessing vult aan: "Eigenlijk ontstond het zingen met Leids accent uit balorigheid."

De A-kant van de plaat, dat werd niets. Maar die Leidse B-kant: dat werd een hit en Rubberen Robbie was een feit. In Leiden werd de groep met open armen ontvangen, "ze vonden het cult", zegt Mol. De Leidse uitspraken die Hessing en Mol hoorden in de kroeg, schreven ze gelijk op bierviltjes. Hessing: "We waren zeer disciplinair in die tijd, als we het hoorden, schreven we het gelijk op."

Hitjes voor Hazes

De leden van Rubberen Robbie waren ervaren muzikanten. Zo schreven zij ook nummers voor bijvoorbeeld André Hazes. 'Het is koud zonder jou', 'een beetje verliefd', 'Diep in mijn hart', 'Zomer in mijn bol', en zo kunnen Mol en Hessing boel nummers opnoemen die ze voor Hazes hebben geschreven. Hessing: "39 stuks. En 'Kleine jongen' daar zijn we echt het meest trots op."

Maar ook de nummers van Hazes werden gepersifleerd door Rubberen Robbie. 'Een beetje verliefd' werd 'Een beetje verziekt'. Of Hazes het waardeerde, dat weten Hessing en Mol niet. "Hij had wel humor, we hebben veel met hem gelachen", zegt Mol. "Maar of hij het nou echt geweldig vond, dat betwijfel ik."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rubberen Robbie moet je kennen

Rubberen Robbie scoorde tussen 1978 en 1983 verschillende hits met medleys en persiflages van bekende liedjes. En nog altijd zeggen Leidenaren, 'Rubberen Robbie moet je gewoon kennen'.

Ter plekke in Leiden: Rubberen Robbie en de grootste gifmengster ooit - Dijkstra & Evenblij ter plekke

Dijkstra en Evenblij Ter Plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, reporter Mai Verbij, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 20:00 en 22:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie