Cultuur & Media
KRO-NCRV

Filmmaker 3 jaar lang over de vloer bij Van Gaal: 'Het is een hele slimme man'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmmaker 3 jaar lang over de vloer bij Van Gaal: 'Het is een hele slimme man'

Een beetje een ongemakkelijke. Dat beeld hebben veel mensen van Louis van Gaal, en dat is niet helemaal terecht, zegt documentairemaker Geertjan Lassche bij Spraakmakers. Hij volgde de bekende trainer drie jaar lang en mocht heel dichtbij komen. Hij concludeert: mensen die hem écht goed kennen, zijn vol van ‘m.

Video niet beschikbaar

"Het is een hele slimme man, en ook iemand die van veel markten thuis is", zegt Lassche, wiens documentaire LOUIS vanavond op tv is. Hij illustreert het met een voorbeeld. Aan het begin van het filmproject vertelde Van Gaal hem over een documentairereeks over oud-basketballer Michael Jordan. Een serie waar Lassche niet zo van onder de indruk was, want Jordan was "nooit echt kwetsbaar."

Van Gaal concludeerde: Jordan had de volledige controle over het maakproces. Waarop Lassche reageerde: "'Zo moet deze film dus niet worden, Louis. Jij moet echt kwetsbaar worden. En er moeten ook echt momenten in zitten waar je later van baalt.'"

Hij beloont je

Van Gaal keek hem "heel lang aan", maar uiteindelijk is de film wel geworden zoals Lassche gehoopt had. De documentairemaker mocht heel dichtbij komen, en dat was soms best "stoeien". "Maar uiteindelijk, als je argumenten hebt en je hebt bewezen dat je je afspraken nakomt, dan beloont hij ook."

Zo was het een no go dat Truus, zijn vrouw, in de film zou komen. Een no go dat zijn dochters in de film zouden komen. En hij wilde "absoluut niet" dat Lassche thuis kwam filmen. Sterker nog: in eerste instantie wilde hij zelf niet eens meedoen. "Hij had geen zin in zo’n intieme inkijk."

Steeds aandoenlijker

Wat hem uiteindelijk overhaalde? "Nou zonder valse bescheidenheid. Ik denk dat ik hem overtuigd heb dat er voor hem iets te winnen valt. Kijk, Louis blijft een soms ongemakkelijke man. En ook als ik weer naar hem toe moet, dan moet ik vaak even over een drempel. Maar op het moment dat je hem mag leren kennen - en helaas zijn er maar heel weinig mensen die dat kunnen - dan wordt hij steeds aandoenlijker. En daarom is het ook dat mensen die hem echt goed kennen, zo vol zijn van hem."

Dat proces van beter leren kennen, van steeds dichterbij komen, dat is ook precies de lijn van de film. "De film is een ervaring. Eigenlijk bied ik de kijker de kans om Louis van Gaal langere tijd van heel dichtbij te kunnen ervaren." Precies zoals Lassche hem ook heeft leren kennen.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie