Cultuur & Media
AVROTROS

Lutz Jacobi: 'De mensen begrijpen de argumenten niet meer en daar heb ik de pest over in'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Lutz Jacobi: 'De mensen begrijpen de argumenten niet meer en daar heb ik de pest over in'

"Horten en stoten", zo omschrijft oud-PvdA-Tweede Kamerlid Lutz Jacobi in Miss Podcast het huidige coronabeleid. "Mijn moeder zit in een verpleeghuis, ik heb haar drie maanden niet mogen bezoeken, maar zij hoorde wel dat mensen weer op de terrassen mochten. Dat is niet te begrijpen voor haar."

#148 - Lutz Jacobi - Miss Podcast

Dat mag nooit meer gebeuren als het aan Jacobi ligt. "Het is een grondrecht dat mensen hun naasten op bezoek mogen hebben, mijn moeder is blind, ze hoort niet goed. Voor zo iemand voelt zo'n bezoekverbod dan als een gevangenis. En er zijn meer mensen zoals zij."

GGD moet opschalen

Voordat Jacobi Tweede Kamerlid werd, was ze jarenlang directeur van de GGD Fryslan. "Bij elke GGD zie je een roep om meer menskracht en kunde. Het is dubbel, het gaat over de openbare gezondheidszorg, maar de gemeenten bepalen hoeveel geld je eraan uitgeeft. Er moeten andere afspraken komen tussen Rijk en gemeenten." Wat ze zou doen als ze in de huidige tijd directeur was van de GGD? "Opschalen, minder schotten ertussen, versterking op kortere en langere termijn!"

Slapjanus

In Miss Podcast blikt Jacobi terug op haar jaren in de Tweede Kamer. Met trots kijkt ze terug op die zaken waarvan ze weet: "als ik me daar niet voor had ingezet, had niemand het gedaan." Zoals de vuurtorenbezettingen en de schaapskuddes. Als enige tegenstemmen bij de JSF, waarbij ze dacht: "Als ik voor stem en als ik dan 70 ben en in de spiegel kijk, dan zou ik mezelf een slapjanus vinden."

Blijf jezelf in Den Haag

Jammer, vindt ze het, dat veel politici veranderen zodra ze in Den Haag terechtkomen. "Veel mensen komen origineel binnen, maar ze kopiƫren elkaar, gaan zichzelf te belangrijk vinden, gaan debatten aanzetten, zoeken steeds de pers op. Niet doen, de pers komt wel naar jou toe als je iets belangrijks te zeggen hebt. Blijf jezelf. Je bent binnengekomen als iemand uit een wijk of een dorp en blijf die persoon, want voor hen doe je het!"

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven en ze recenseren een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten ook te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Francis van Broekhuizen
Luister hier naar de aflevering met Rick Brandsteder

Ster advertentie
Ster advertentie